IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
14:30 | 28 юни 2022
Обновен: 20:59 | 19 април 2024

В Добруджа очакват добра реколта

В момента се жъне ечемика, скоро и пшеницата

По материала работи: Слав Велев
В Добруджа очакват добра реколта

Масово тече жътвената кампания на ечемика в Добруджа в момента. Пшеничната жътва се очаква да стартира след около 10-15 дни, между 5 и 10 юли, в зависимост от времето. Това каза в интервю за Радио Варна Радостина Жекова – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Очакванията на зърнопроизводителите са за среден добив между 500 и 600 кг в Добруджа, уточни Жекова.

"Имаше изключително трудни моменти за пшеницата тази година. Като започнем от есента и завършим с март и април, когато имаше замръзи. Това доста редуцира добивите от пшеницата, които очаквахме. Сушата допълнително усложни ситуацията, имаше около 40 дни без дъжд.", обясни председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Прогнозите са за добри добиви от пшеница, но със сигурност по-малки в сравнение с реколтата от жътвената кампания през миналата година. 

Наблюдава се падане на изкупните цени, съобщи още Радостина Жекова и обясни, че това се дължи на приемането на директивата на Европейския съюз за разрешаването на безмитен внос на стоки от Украйна. "Това доста редуцира фючърсните цени. Стартираха на 650 - 700 лв. за пшеницата, но в момента няма сделки за пшеница, понеже няма и ожъната, но търговците са предпазливи.

Какви са очакванията за добивите и кои са проблемите, които стоят на дневен ред пред бранша на зърнопроизводителите чуйте ТУК

Коментари

Новини Варна