IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
16:30 | 9 юли 2022
Обновен: 23:44 | 2 май 2024

Гори житницата на България! Над 10 пожара в Добричко само за седмица

От началото на месеца в общините Каварна, Крушари и Шабла са изгорели над 90 декара зърнени култури

По материала работи: Слав Велев
Гори житницата на България! Над 10 пожара в Добричко само за седмица

Снимката е илюстративна

От 2 юли насам са регистрирани над 10 пожара в земеделски масиви в Добричка област, каза за БТА главен инспектор Тихомир Катранджиев, началник на сектор „Пожарогасене и аварийно-спасителна дейност“ към Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, цитиран от БТА.

Почти всеки ден имаме произшествия в посеви, стърнища… Почти нямаме пропуск, за разлика от предните две лета. Не знам какво се случва тази година – дали температурите са по-високи, но имаме доста произшествия, допълни той.

Три от пожарите са резултат от запалване на зърнокомбайни – един вследствие на забуксували ремъци и два от късо съединение, обясни гл. инсп. Катранджиев. Има и един случай на късо съединение в далекопровод. Умисъл се подозира за пожар в землището на тервелското село Кладенци, където изгоряха 600 дка пшеница. От началото на месеца в общините Каварна, Крушари и Шабла са изгорели над 90 декара зърнени култури. 

Гл. инспектор Катранджиев призова гражданите да се въздържат от палене на огън, да съблюдават противопожарните мерки и да не изхвърлят угарки от цигари. „Всичко е сухо и даже за една трева – на пръв поглед безобиден пожар, ние изкарваме и трошим техника за половин милион. Не дай си, боже, в същото време да се наложи наистина да помагаме на някого и техниката да е повредена. Всички живеем в един общ свят и трябва да се отнасяме с повече разбиране един към друг“, допълни той.

От началото на жътвата районните служби и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в областта са извършили 63 проверки, каза гл. инспектор Стоян Георгиев, началник на сектор „Превантивна и контролна дейност“. Проверени са 168 зърнокомбайна, 466 трактора и камиона с ремаркета. Съставени са два акта за административно нарушение по време на жътва – за непроверени пожаротехнически средства и за липсваща пожарозащитна ивица.

Към газови компании, енергоразпределителни дружества, пътностроителни и други фирми са изпратени 11 писма с превантивен характер. Получени са над 100 уведомления от земеделски производители за започване на жътва. Към момента са ожънати около 200 хил. декара пшеница и ечемик, каза още гл. инспектор Георгиев.

Пореден сигнал за инцидент по време на активната жътвена кампания – опожарена селскостопанска машина и зърнени посеви в района на каварненското село Раковски.

Сигналът в ОЦ на РДПБЗН – Добрич е бил подаден на 06.07.2022г. в 17:45 часа. Съобщено е за пожар в комбайн в землището на с. Раковски. Към мястото на произшествието е изпратен един пожарен автомобил с трима служители от РСПБЗН – Каварна.

Огнеборците са успели да спасят 20 декара посеви с пшеница. Унищожени са 2 декара от зърнения масив, електрическата инсталация и резервоара на комбайна.

За още два инцидента през изминалото денонощие съобщават от пресцентъра на ГД ПБЗН.

В 12:47 часа в ОЦ на РДПБЗН – Ямбол, е получено съобщение за   пожар на сухи треви в землището на с. Тенево,  общ. Тунджа, област Ямбол. На мястото на произшествието са изпратени  3 ПА с 8 служители от РСПБЗН  – Ямбол.  Пожарът е ликвидиран в 17:50 часа на 06.07.2022г.  Унищожено: житен масив – 50 дка и 150 дка сухи треви. Спасено: житен масив 50 дка.

В 18:42 часа в ОЦ на РДПБЗН – Монтана е получено съобщение за пожар в житен блок в гр. Бойчиновци, обл. Монтана. На мястото на произшествието са изпратени 3 ПА с 8 служители от РДПБЗН Монтана. Произшествието е ликвидирано: в 19:20 ч на 06.07.2022 г. Унищожено:  70 дка житен масив. Спасено:  30 дка. житен масив.

Коментари

Новини Варна