IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
16:15 | 9 юли 2022
Обновен: 10:46 | 5 май 2024

ГМО-пшеницата отново е на дневен ред. Ще изхрани милиони

Учените искат достъп до „неизползвания генетичен потенциал“ на културата

По материала работи: Слав Велев
ГМО-пшеницата отново е на дневен ред. Ще изхрани милиони

Световното производство на пшеница може да се удвои, за да се изхранят милиони и да се спести земя, твърдят учени. Единственият начин за това е използването на генномодифицирана пшеница, пише БГНЕС.

Пшеницата е най-широко отглежданата култура в света, и е на второ място след ориза по отношение на консумация от хората. Глобалната реколта от пшеница се оценява на 750 милиона тона.

Според учените глобалното производство на пшеница може да се удвои чрез достъп до „неизползвания генетичен потенциал“ на културата: със съвременни техники като бързо размножаване и редакция на гени, в лаборатории могат да се създадат нови сортове пшеница, съобразени с всеки регион, в който се отглеждат.

В зависимост от техните гени, различните сортове пшеница улавят вода, слънчева светлина и хранителни вещества по различни начини. Учените предполагат, че с редакция на генома пшеничните култури биха могли да осигурят по-висок добив на декар.

В изследването се коментира подобряването на генетичната разлика в добивите, която ще помогне за изхранването на нарастващото население на света, но и ще намали натиска за превръщане на дивите местообитания в земеделски земи. Документът, обаче, не отделя никакво внимание на влиянието на ГМО-културите на здравето на човека.

Пшеницата е била опитомена за първи път от човека преди около 11 000 години.

Коментари

Новини Варна