IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
11:15 | 17 юли 2022
Обновен: 01:19 | 4 май 2024

Огнен ад в Добруджа: Гори зърно и комбайни

През миналата година през цялата жътвена кампания са били унищожени общо 600 декара с пшеница, а през тази година само до момента те са над 11 500 декара

По материала работи: Слав Велев
Огнен ад в Добруджа: Гори зърно и комбайни

Снимката е илюстративна

Над 60 пожара по време на жътвената кампания тази година са гасили огнеборците от област Добрич при 11 за същия период на миналата година. През миналата година през цялата жътвена кампания са били унищожени общо 600 декара с пшеница, а през тази година само до момента те са над 11 500 декара, съобщи директорът на Регионалната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Дарин Димитров, предаде ПроНюзДобрич.

Само за една седмица от 4 до10 юли има 10 пожара с материални загуби, докато миналата година е бил само един. 38 са пожарите без материални щети, а  през 2021 г. са били едва 5, огънят е бушувал в 10 100 дка с пшеница, при 0 през миналата година, горяла е смесена гора – 1,016 дка, а  м.г. пожари в гори в този период е нямало. При други пожари са изгорели мебели, лек автомобил, имущество

Запалванията в реколта са започнали на 2 юли. При пожар в житен блок в землището на с. Кладенци, общ. Тервел, огнеборците са успели да спасят 400 дка посеви пшеница. В пламъците са унищожени 600 дка със зърнени посеви. Пламъците бяха гасени от три екипа огнеборци от пожарните дирекции в областите Добрич, Силистра и Шумен. Умисъл е предполагаемата причина за пожара.

При пожар на 4 юли в пшеничен масив в района на Шабла са изгорели 60 декара реколта, спасени са 11 500 декара. Причината за лумналите пламъци е късо съединение в зърнокомбайн. Селскостопанската машина не е изгоряла, но са нанесени материални щети.  30 дка с пшеница пък изгоряха при пожар в землището на Крушари, лумнал на 4 юли вечерта.

Пожар в комбайн възниква в землището на с. Раковски.   Огнеборците са успели да спасят 20 декара посеви с пшеница. Унищожени са 2 декара от зърнения масив, електрическата инсталация и резервоара на комбайна. В огъня край Люляково са изгорели комбайн и колесар, 3 декара с пшеница са изпепелени в землището на село Главанци, а в резултат на небрежност при боравене с огън са изпепелени 30 дка с пшеница.

При пожар в житен блок в землището на с. Врачанци поради техническа неизправност на земеделската машина са унищожени зърнокомбайн и 10 000 дка от посевите в пшеничния масив.

Три от произшествията в реколта са предизвикани от комбайни. В един от случаите причината е в неизправност в ремъка, а в другите два – късо съединение. Такъв бе и пожарът край каварненското село Раковски. При него изгоряха едва два декара с пшеница, 20 са спасени. Електрическата инсталация и резервоарът на автомобила обаче са унищожени. Има и един случай на късо съединение в далекопровод. 

От РДПБЗН предупреждават, че се увеличава и броят на пожарите в сухи треви и отпадъци в област Добрич. Затова от там апелират гражданите да не палят огън във високите дневни температури, защото създават доста главоболия и трошим скъпа техника за гасене на сухи треви.

На 14 юли мащабен пожар избухна в сухи треви, след което поради силния вятър огънят се е разпространил в ниви от двете страни на пътя между селата Стражица и Бобовец, прескочил полезащитен пояс и навлязъл в нива. Имаше опасност пожарът да достигне къщите на селото. Три противопожарни екипа от Балчик, Албена и Добрич участваха в гасенето. Възможната причина е изхвърлена цигара, но не е изключено да става въпрос и за умишлено запалване.

От РДПБЗН призовават гражданите да се въздържат от палене на огън, да съблюдават противопожарните мерки и да не изхвърлят угарки от цигари. „Всичко е сухо и даже за една трева – на пръв поглед безобиден пожар, ние изкарваме и трошим техника за половин милион. Не дай си, боже, в същото време да се наложи наистина да помагаме на някого и техниката да е повредена. Всички живеем в един общ свят и трябва да се отнасяме с повече разбиране един към друг“, допълват огнеборците.

Коментари

Новини Варна