IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
09:15 | 21 юли 2022
Обновен: 18:58 | 28 април 2024

Различията са загърбени, преговорите вървят добре. А сега накъде?

Днес БСП разговаря с ДБ и отцепниците от ИТН

По материала работи: Слав Велев
Различията са загърбени, преговорите вървят добре. А сега накъде?

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

БСП и "Има такъв народ" искат кабинет в рамките на този парламент. Това стана ясно от разговорите между двете партии във втория ден на консултациите, които БСП провежда в последен опит за съставяне на правителство. "Има такъв народ" ще подкрепи Закона за антикорпуционната комисия на първо четене, но ще настоява за обществено обсъждане между първото и второто четене. 

С минимални различия и повече допирни точки БСП и ИТН започнаха преговорите за нов кабинет с третия мандат, предаде  Bulgaria ON AIR.

"Бихте ли искали твърдо да опитаме да направим правителство? Второ, ние предлагаме това правителство да стъпи на програмата, която изготвихме с първият мандат", каза в началото на разговорите Корнелия Нинова.

"Според нас е добре да се направи правителство с тези четири партии, които бяхме в коалиция. Смятаме, че трябва да има диалог, а не изнудване", отговори ѝ Тошко Йорданов от ИТН.

Разговори за имена на министри и премиер до момента не са водени. Фокус е поставен на темата с промените в Закона за противодействието на корупцията.

"Ще подкрепим процедурните правила за председател на КПКОНПИ. Надявам се да се избере най-достойния кандидат. Ние нямаме остри възражения срещу кандидатурата на Бойко Рашков, но записването на конкретно име обезсмисля процедурните правила. Иначе другото би означавало директно да влизаме и да го избираме", каза депутатът от ИТН Ива Митева.

В четвъртък БСП ще разговаря с "Демократична България" и с отцепилите се депутати от групата на ИТН.

Коментари

Новини Варна