IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
15:00 | 29 юли 2022
Обновен: 12:57 | 28 март 2024

Пътищарите спират с блокадите! Надяват се на кабинета "Радев"

Българска браншова камара „Пътища“ благодари на всички граждани, които проявиха разбиране и търпение

По материала работи: Слав Велев
Пътищарите спират с блокадите! Надяват се на кабинета "Радев"

Председателят на Българската браншова камара "Пътища" Стефан Чайков/Кадър: Bulgaria ON AIR

Пътните строители спират протестите и ще преговарят със служебния кабинет, който предстои да бъде назначен от президента. Това обяви председателят на Българската браншова камара "Пътища" Стефан Чайков, предаде Bulgaria ON AIR

Въпреки това планираните за днес демонстрации бяха проведени. За един час бяха блокирани 18 възлови кръстовища в цялата страна. Искането остава същото - държавата да плати 720 милиона лева за вече извършени дейности, както и да бъде приета законова поправка, позволяваща индексиране на цените на строителството. 

Строителите ще търсят контакт с новия служебен регионален министър.

"От вторник, когато се очаква президентът да назначи служебен кабинет, ще потърсим контакт с новия регионален министър и ще се опитаме в диалогов режим да решим всички проблеми в сектора", обясни Чайков.

С неизпълненият мандат за съставяне на правителство, управляващата коалиция завещава на служебния кабинет хаос в строителния сектор. Кризата в пътно-строителния бранш, може да прерасне в колапс на икономиката и сериозен трус в социалните системи. Това е най-тежкото наследство на правителството. Това пише в позиция разпространена от Българска браншова камера "Пътища".

Повече от година Българска браншова камара „Пътища“ призовава управляващите да проявят разум и да защитят интересите, живота и здравето на българските граждани, като осигурят нормални условия за текущ ремонт и поддържане на Републиканската пътна мрежа. Напълно законните договори на пътно-строителния бранш се превърнаха в политически инструмент за рекет. Незаконни и некомпетентни междуведомствени работни групи издадоха присъди без правомощия.

Решението на 20 април, което Народното събрание взе, заложи бомба, която след 30 септември ще остави държавата без пътно поддържане на цялата пътна мрежа. Всеки инцидент, необходимост за възстановяване на пътна настилка и най-сериозното ЗИМНОТО почистване на Република България остават без възможност за изпълнение.

В последната седмица станахме свидетели на изговарянето на куп лъжи от избраните от народа властимащи. Управителния съвет на ББК „Пътища“ ежедневно водеше разговори, изразяваше позиция и предлагаше решения, но управляващите използваха повода да развиват своя политическа кампания.

Политиците в лицето на премиера Кирил Петков, министъра на финансите Асен Василев, заместника му Андрей Цеков и председателя на парламентарната комисия по регионално развитие Настимир Ананиев направиха всичко, за да погубят един бранш, осигуряващ работа на 100 000 души. Решението дали има изрядни и неизрядни фирми е в ръцете на компетентните органи. Несъстоятелни бяха и обвиненията, че пътно-строителните фирми искат продължаване на договорите за поддържане и текущ ремонт, УС на ББК “Пътища” многократно заяви, че всички компании настояват държавата веднага да прекрати договорните им отношения и да проведе нови процедури.

Невярна бе и разпространената информация от председателя на Комисията по регионална политика Настимир Ананиев, с която той твърди, че заради провалените заседания тази седмица не е приет докладът за изпълнението на дейностите по ТРП. Още на 17 юни 2022 г. докладът беше представен в комисията, повече от месец по-късно беше заложен за гласуване в дневния ред. Отлагането видимо е умишлено и целта е една – българският бизнес да бъде съсипан.

Управляващите направиха всичко възможно да доведат до фалит пътно-строителния бранш, но с действията си показаха истинското лице на политическия рекет, некомпетентността и липсата на експертиза.   

Управителният съвет на ББК “Пътища“ е категоричен, че няма да спре да търси диалогичност с властимащите, като ще защити своите членове по всички законоустановени начини. Разчитаме на диалогичност, постигане на трайни решения и ясно осъзнаване на рисковете за пътната мрежа от представителите на бъдещия служебен кабинет.

Българска браншова камара „Пътища“ благодари на всички български граждани, които проявиха разбиране и търпение към справедливите ни искания, изразени с протести в страната през изминалите дни.

Коментари

Новини Варна