IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
13:00 | 30 юли 2022
Обновен: 17:53 | 20 април 2024

Рашков написа остро писмо до Гешев заради Балачев

Депутатът-юрист от ГЕРБ с COVID-19 е участвал в съдебни заседания, a прокуратурата го игнорира, коментира министърът в оставка

По материала работи: Слав Велев
Рашков написа остро писмо до Гешев заради Балачев

В отворено писмо до главния прокурор Иван Гешев министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков пита защо прокуратурата не е поискала снемане на имунитета на депутат от ГЕРБ, който е участвал в публични мероприятия докато е бил с COVID-19.

От споменатите в писмото инициали става ясно, че депутатът е Бранимир Николаев Балачев от Варна, който е народен представител от ПГ на ГЕРБ-СДС, предаде БНТ.

В писмото на Рашков се казва, че в края на февруари и началото на март МВР сезира главния прокурор и Софийска градска прокуратура за преценка да започне ли разследване за нарушаване на противоепидемичните мерки, което в условията на пандемия се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева.

В писмото се посочва, че на 26 януари Балачев е диагностициран с COVID-19 и РЗИ – Варна го е поставила под 10-дневна изолация за лечение в домашни условия до 04.02.2022 г., за което е уведомен. На следващия ден в Първо РПУ - Варна е подаден списък от РЗИ с карантинирани лица, сред които и народният представител.

При проверка, обаче, е установено, че докато е бил в карантина той е участвал като адвокат в няколко съдебни заседания и е присъствал на пресконференция на народни представители от ПП ГЕРБ – СДС.

На съдебно заседание на 01.02.2022 г. народният представител изрично е заявил : „аз бях болен от Ковид до вчера”, което е записано в протокола, посочва още Рашков. В същото време, два дни по-късно - на 3 февруари, той не се е явил на съдебно заседание като в молба до съда е посочил като уважителна причина „влошено здравословно състояние” и е приложил лабораторно изследване с положителен тест за COVID-19.

"Очевидно прокурорите са приели, че е осъществено престъпление по чл. 355, ал. 2 НК, но са прекратили преписката на 28.03.2022 г. на основание чл. 24, ал. 1, т. 1 НПК, като са оценили деянието за малозначително (чл. 9, ал. 2 НК) . Те са игнорирали основни обстоятелства, рефлектиращи върху обществената опасност на деянието, а други са изтълкувани превратно и едностранчиво. Превръщайки се в „защитници” на г-н Б., те са приравнили многократните и демонстративни нарушения на карантината като ,,инцидентна проява”. Затова ,,услужливо“ не коментират, че г-н Б. се е явил на седем съдебни заседания; премълчават, че на 31.01. е участвал в пресконференция; пренебрегнали са проверката на ОДМВР и изпратените им материали. Ако тези факти бяха обсъдени, изводът за малозначителност на деянието би бил невъзможен.", пише Рашков в отвореното писмо.

Според него, за да обосноват на всяка цена липса на обществена опасност, прокурорите са приели, че с нарушаване на закона народният представител от ГЕРБ е преследвал „общественополезната цел“ - да не се отлагат и бавят съдебните дела, а „отрицателното засягане на обществените отношения с това деяние е явно незначително“, не оправдава наказателна репресия, а действията му са „в полза на правосъдието“ !

"Повече от ясно е, че:

- многократното нарушаване на предписанията за изолация от заразоносител не е поведение в полза на правосъдието, още по-малко на обществото, и е извън обхвата на чл. 9, ал. 2 НК (явна незначителна обществена опасност);

- на публични места г-н Б. е поставил в риск от заразяване депутати, граждани, служители, магистрати, адвокати, участниците в съдебни дела, журналисти. Изводът за липса на вредни последици противоречи на закона, защото по чл. 355 НК е инкриминирано нарушението на правила, мерки и др., свързани с пандемия със смъртни случаи;

- аргументът, че при пандемия „общественополезната цел” не е свързана със запазване на здравето и живота на гражданите от зараза със смъртоносна болест, а с неотлагане и бързо разглеждане на делата от съдилищата, е очевидно тенденциозен, противоречи на здравия разум, логиката и закона;

- личността и характеристичните данни на г-н Б. са бонифицирани за сметка на много по-висши човешки блага –живота и здравето на хората, които са основни права и обект на засилена защита (чл. 28 и чл.52, ал.3 КРБ).", се казва още в писмото.

Бойко Рашков напомня, че при появата на COVID-19 и инкриминирането на нарушаването на противоепидемичните мерки, главният прокурор Иван Гешев публично е декларирал, че това ще бъде негов приоритет.

"В противоречие със заявеното от Вас г-н Гешев, прокуратурата прояви неоправдана толерантност към нарушител на правилата за карантиниране." - заключава Бойко Рашков.

Той напомня че през 2020 г. за престъпления по чл. 355 НК са постановени 1000 съдебни акта, от които: 389 осъдителни и 11 оправдателни присъди; 346 споразумения. По 7 дела е наложено ефективно, а по 146 - условно лишаване от свобода на подсъдими, например: лице на 41 г. е осъдено на 3 месеца лишаване от свобода и глоба от 10 000 лева за нарушаване на карантината, като пазарувал от хранителен магазин в с. Христо Даново; районният съд (РС) - Варна е осъдил лице на 3 месеца условно лишаване от свобода за нарушаване на карантината, като бил открит също в магазин.

Смъртоносната опасност на заразата е причина в периода 31.03.2020г. – 31.03.2022г. МВР да извърши 1 707 274 проверки дали лица с предписания от Регионална здравна инспекция (РЗИ) спазват задължителната изолация или карантина, и да се образуват 4885 досъдебни производства.

Коментари

11g ivan89g ( преди 1 година )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна