IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
14:30 | 2 август 2022
Обновен: 13:18 | 28 март 2024

Да не ни вкара във война, цените и блокираните ремонти са сред задачите на Гълъб Донев

Кабинетът "Петков" предаде властта на служебното правителство (ВИДЕО)

По материала работи: Слав Велев
Да не ни вкара във война, цените и блокираните ремонти са сред задачите на Гълъб Донев

Кадър: БНТ

В Гранитната зала на Министерски съвет правителството в оставка с премиер Кирил Петков предаде властта на новия служебен кабинет, оглавяван от Гълъб Донев.

"От името на нашето коалиционно правителство ви предавам управлението на страната! Противно на внушенията, условия за апокалипсис в България няма. Няма заложени мини, клопки, подводни камъни, които да отклоняват вниманието ви от подготовката на честни избори. Въпреки световната криза през изминалите седмици сме изградили добра основа и българските граждани с ваша помощ може да имат спокойствие и предвидимост през следващите месеци.", каза Кирил Петков, обръщайки се към членовете на служебния кабинет, предаде БНТ.

Петков допълни, че воденето от него правителство оставя 1,5 млрд. лв. излишък в бюджета. Готови са и оперативните договорености по Плана за възстановяване.

Той изрази надежда служебният кабинет да продължи борбата с корупцията и срещу липсата на справедливост в съдебната система и пожела кураж, смелост и успех на новите министри.

Служебният министър-председател Гълъб Донев се обърна към новите министри с очакване за умни решения с цел подобряване на живота на хората, а не умели политически послания.

"Клетвата вече е в сила! Пожелавам ви характер, смелост и мърдост, за да отстоявате с всеки свой подпис и решение националния интерес. Запазете дистанция от властта, за да не губите връзката си с хората. Когато търсите решение за съществуващ проблем, мислете за всеки човек, който трябва да се справя с него. Държавата, за която обикновено се говори като за нещо извън нас, всъщност сме самите ние!", каза Донев.

Той очерта и най-неотложните задачи пред новия кабинет: цените на природния газ и на горивата, високата инфлация, блокираните ремонти и поддръжка на пътищата в страната, протеста на пътностроителните фирми.

"Предстоят месеци на нажежени политически страсти. Имаме за задача да възстановим добрия тон и продуктивния диалог. Все още има надежда за това. Пожелава кураж и успех на всеки един от вас!", завърши Донев.

Коментари

Новини Варна