IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
България
11:30 | 9 август 2022
Обновен: 09:23 | 29 март 2024

Радев обсъди вота с институциите, какво притеснява президента (ВИДЕО)

Държавният глава се обяви за активна информационна кампания за машинното гласуване

По материала работи: Слав Велев
Радев обсъди вота с институциите, какво притеснява президента (ВИДЕО)

"От огромно значение за всички е тези избори да излъчат отговорно мнозинство. Важно е също така това мнозинство да се ползва от висока легитимност, а тя идва от висока избирателна активност", заяви президентът Румен Радев в началото на работната среща по организацията на вота на 2 октомври.

Президентът се обяви за активна информационна кампания за машинното гласуване.

"Трябва да се повиши доверието в машинния вот. Машинното гласуване показа своята ефективност и допринесе за намаляване на купения вот. Необходима е активна информационна капания за машинното гласуване. Надявам се, че и медиите ще се ангажират", каза още Радев.

От своя страна председателят на Централна избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова акцентира върху съхранението на машините за вота.

"Гласуването извън страната е особено важен въпрос, надявам се с МВнР да облекчим провеждането на изборите откъм организация, приемане на протоколи. Моят апел към членовете на СИК е да внимават как попълват протоколите, защото всяка една грешка забавя процеса", каза Нейкова, цитирана от БГНЕС.

По отношение на Украйна е поискано съдействие и съгласие за разкриване на изборни секции. Там ще разчитаме на местната българска общност, защото командироването ще е трудно по време на съществуващ военен риск, стана ясно от думите на служебния външен министър Николай Милков.

Коментари

Новини Варна