IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
10:30 | 16 август 2022
Обновен: 06:04 | 20 април 2024

След 20-те процента скок на парите на полицаите. В МВР-то едни пари се дават…

Вътрешният министър предлага второ увеличение за висшето професионално ръководство от юли насам

По материала работи: Слав Велев
След 20-те процента скок на парите на полицаите. В МВР-то едни пари се дават…

Иван Демерджиев/Снимка: АРХИВ

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев предлага основната заплата на главния секретар на МВР да стане 5400 лв., а на заместник-главния секретар - 4876 лв. Това се вижда от проекта за промени в наредбата, която регламентира възнагражденията на полицейските органи в МВР. Мотивите съм предложението са лаконични - анализ предвиждал по-високи заплати на висшето професионално ръководство в МВР, предаде "Сега". Това няма да натовари бюджета, защото в МВР има средства за увеличението. Срокът за обществено обсъждане и минимален - 14 дни. В портала за обществени консултации вече има критики към проекта. Като например, че няма подробности за въпросния анализ, както и че на всички останали служители заплатите скочиха с 20%.

На 5 август бяха обнародвани новите заплати в структурите на МВР, които са повишени с 20%. Увеличението е със задна дата - от 1 юли. Така в момента главният секретар получава 3752 лв., а заместникът му - 2710 лв. Тоест след предлаганите от Демерджиев промени заплатата на главния секретар ще се увеличи с нови над 40%, след като от 1 юли скочи с над 20%.

Главен секретар на МВР в момента е Петър Тодоров. Той бе назначен на длъжността с указ на президента Румен Радев миналия юли. Тодоров е пловдивски кадър. Преди да заеме най-висшата професионална длъжност в МВР беше временен шеф на ОДМВР в Пловдив. Тодоров смени на поста Ивайло Иванов, махнат като главен секретар заради полицейското насилие по време на антиправителствените протести през лятото на 2020 г.

Коментари

Новини Варна