IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
13:15 | 20 август 2022
Обновен: 22:51 | 25 април 2024

Министърът на отбраната: Украинска военна техника не се ремонтира у нас

Вицепрезидентът Илияна Йотова и Димитър Стоянов са на Шипка

По материала работи: Слав Велев
Министърът на отбраната: Украинска военна техника не се ремонтира у нас

служебният министър на отбраната Димитър Стоянов/Кадър: БНТ

Към момента на територията на Република България не се ремонтира украинска военна техника. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, предаде БНТ.

Вицепрезидентът Илияна Йотова и служебният министър на отбраната Димитър Стоянов присъстват на честванията на 145-ата годишнина от Шипченската епопея.

Честванията започнаха с панихида в памет на загиналите в боевете при Шипка, след което туристически поход пое към връха. Те се провеждат под патронажа на държавния глава Румен Радев.

На поклонението присъства вицепрезидента Илияна Йотова. Тя призова на първо място за единение и напомни, че народ, който е загубил историята си или памчетта си, е обречен. Йотова отбеляза още, че България не търпи жажда за власт, пари и привилегии.

"Днес свеждаме отново глава за поклон, защото след подвига се роди и Българската армия. Започна летописа на славната книга на българското войнство, на победите, на славата, на дързостта и смелостта. И всеки път, когато ние, българите, имаме нужда някой да ни събуди, препрочитаме тези страници, защото колкото и да ни е трудно, точно от тази книга на Българската армия черпим и самочувствие, и смелост да вървим напред.", каза Илияна Йотова.

Отбраната на Шипченския проход през август 1877 година обръща хода на Руско-Турската освободителна война и отваря пътя към възстановяването на българската държава след петвековно османско владичество.

Коментари

Новини Варна