IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
16:10 | 22 август 2022
Обновен: 08:41 | 25 април 2024

Спасители всеки ден търсят изгубени украинчета и русначета по плажа

През уикендите шетат организирани банди крадци - гастрольори

По материала работи: Слав Велев
Спасители всеки ден търсят изгубени украинчета и русначета по плажа

Снимката е илюстративна/АРХИВ

Повече от 1500 спасители бдят над туристите край морето и на басейни в хотелските комплекси за този сезон, като търсенето на гардове по водно спасяване е нараснало с 20 на сто, отчитат в бранша.

Петър Русев е лектор и оперен певец през зимните месеци, но през лятото от дълги години той работи едно и също всеки ден - морски спасител. 51-годишният гард обича професията си и буквално няма почивен ден през последните два месеца. С какво този сезон се отличава от отминалия, Русев отговаря без колебание.

"Тази година най-фрапиращо е, че има много изгубени деца. Почти всеки ден, това беше проблемът, с който всеки ден се сблъсквахме почти, но радваме се, че всичко мина без фатален край. Всички деца бяха намерени", заяви Петър Русев пред Нова телевизия.

Основно загубените деца са на руски и украински родители, но не изключва и залисани в телефоните си български семейства.

Сметките сочат, че за сезона търсените от гардовете загубени деца само по бургаското крайбрежие надхвърлят 40. Проверка показва, че с такива проблеми се сблъскват морските гардове и на останалите плажове по Черноморието.

"Примерно от единия край на плажа от първи пост, сме ги намирали чак тук на 10-ти пост, което е разстояние от километър и половина и наистина е необичайно. Все пак това са километър и половина едно дете да го мине това са половин час и това е малко за родители от руски произход, които не си гледат децата и са малко разсеяни, създават главоболия и проблеми на спасителите", посочи Русев.

Лятото за Петър ще бъде запомнено и с инвазията на джебчии, която усложнява работата на спасителите. Защото вместо да бди за живота на плажуващите в морето, спасителят следи и пясъчната ивица.

"Събота и неделя главно идват хора от вътрешността на страната с цел кражби. И се движат в групи, при нас наистина на централен плаж работят в тази насока, които са част от охраната. Ние специално работим с общинска полиция", коментира спасителят.

А иначе търсенето на кадри от водноспасителната служба е нараснало. За този сезон са наети повече от 300 души повече от отминалия, като в бранша са нараснали и заплатите.

"По наша статистика около 200 талона сме заверили. Знаете, че всяка година правоспособността на водния спасител е със заверка, но това е за Бургас. Заверките на талоите са в цялата страна, така че средно около 1500 човека заверяват талони", каза Виолета Радева - началник на БЧК Бургас.

Повечето спасители обаче предпочитали басейните в луксозните комплекси, където кражби и подводни морски течения няма.

"От курсовете които са изкарани за спасители, 80 към 20 са за басейн. Значи за морето няма кандидати, защото нормативите са завишени и в плуване, и в извличане и дефакто тук е по-опасно", предупреди Русев.

Коментари

анонимен ( преди 1 година )
Т. Ъ. П. П. А. статия както всичките списани от Слав
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 1
анонимен ( преди 1 година )
Т***па статия както всичките списани от Слав
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 1
До Слав Велев ( преди 1 година )
*** статия както всичките списани от Слав
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 1
Новини Варна