IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
12:15 | 23 август 2022
Обновен: 01:41 | 19 април 2024

Под 500 лв. за пенсионерите. Изводът: Честите избори = малко пари!

От 1 октомври пенсиите ще се преизчислят, а 715 000 пенсионери ще получат увеличение

По материала работи: Слав Велев
Под 500 лв. за пенсионерите. Изводът: Честите избори = малко пари!

Графика: Bulgaria ON AIR

Близо половин милион пенсионери са с минимална пенсия, дори и след увеличението от 1 юли. 

Повечето възрастни хора, които взимат малки пенсии, са жени. 

В същото време пенсионерите с максимален размер на пенсиите са едва 11 хиляди - те получават между 1800 и 2 000 лева. Повечето отново са мъже, предаде Bulgaria ON AIR

От 1 октомври пенсиите ще се преизчислят. А 715 000 пенсионери ще получат увеличение. Очаква се средната пенсия да достигне 722 лева.

Всяка трета пенсия у нас е под 500 лв., показват данните на Националния осигурителен институт за август. След увеличенията, заложени в актуализацията на бюджета, и най-бедните пенсионери вече получават 467 лева, вместо доскорошните 370. Според експертите обаче увеличението е трябвало да бъде съобразено с нуждите и заслугите на различните групи пенсионери.

"Социалната политика беше направена така, че да подобри живота на хората с най-ниски пенсии, така че политиката се изпълнява. Проблемът е, че се ерозира моделът, защото вече размерът на пенсиите зависи от това колко често правим избори", обясни бившият социален министър Иван Нейков.

С преизчислението, което се очаква да се случи през октомври, се очаква да бъдат преодолени неравенствата между по-възрастните и по-младите пенсионери.

По данни на НОИ след повишението на пенсиите от 1 юли средната пенсия на хората над 80 години е 562 лева, а на тези на възраст между и 60-64 години - средно над 740 лева на месец.

"През годините се получаваше едно отваряне на ножицата между стари и нови пенсии, благодарение на изменението на пенсиите, всъщност най-голямото увеличение ще получат най-старите пенсии, което всъщност е справедливо", обърна внимание Нейков.

Въпреки увеличението обаче за повечето пенсионери средствата, които получават, са крайно недостатъчни и вече изядени от инфлацията. Сред пенсионерите има и доволни - обикновено това са хора с допълнителен доход. 

Средният размер на пенсиите в момента е около 660 лв., а след преизчисляването от 1 т.г. октомври се очаква той да достигне 718 лв.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Коментари

Новини Варна