IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
16:40 | 29 август 2022
Обновен: 08:14 | 24 април 2024

Лидерът на КНСБ зове за спешна актуализация на бюджета от Варна

При всички положения консумацията на газ трябва да бъде намалена, смята Димитров

По материала работи: Слав Велев
Лидерът на КНСБ зове за спешна актуализация на бюджета от Варна

Пламен Димитров с кореспондента на БНР Даниела Стойнова/Снимка: Черно море/АРХИВ

Необходима е спешна актуализация на бюджета, независимо кой ще спечели изборите, за да се финансират енергийните помощи, които трябва да разширят обхвата си от 310 000 до 700 000 души и да достигнат поне 1000 лева заради високите цени на енергоносителите. Това заяви във Варна лидерът на КНСБ Пламен Димитров, който прогнозира, че до края на годината инфлацията може да достигне до 18 процента, но после ще забави темпа си, а заплатите трябва да я догонят, предаде БНР

Той е на мнение, че актуализацията на бюджета за тази година ще има с приемането на този за 2023-та. Това ще стане през октомври-ноември, а проектът ще бъде изготвен от служебното правителство.

Димитров заяви, че е силно разтревожен от това, което се случва в енергийния сектор. По думите му отворен остава въпросът с газовите плащания. Газ ще има, но цената със сигурност ще бъде доста по-висока от сегашната.

„При всички  положения консумацията на газ трябва да бъде намалена и то през топлофикациите. През индустрията това е невъзможно.  Домакинствата, които харчат газ, са около 120 хиляди, и те едва ли ще бъдат кой знае какъв минус. Повечето от тях обаче ще минат на друг режим, който ще създаде проблем на енергийната система”, заяви синдикалният лидер, цитиран от "Дарик".

Средната заплата в страната продължава да расте и в края на годината ще достигне 15-17 %. Кумулативната годишна инфлация ще достигне 17-18 на сто, прогнозира още Пламен Димитров.

Във Варна президентът на КНСБ участва в среща по проект "Отговорен социален диалог за достоен живот", в рамките на който Конфедерацията си сътрудничи с най-големия синдикат в Норвегия.

Коментари

Новини Варна