IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
15:45 | 1 септември 2022
Обновен: 02:12 | 4 май 2024

Сушата погуби популацията на дребен дивеч в Добруджа

Две седмици след началото на сезона се бележи среден успех в лова

По материала работи: Слав Велев
Сушата погуби популацията на дребен дивеч в Добруджа

На 13 август е открит ловният сезон за дребен дивеч за 2022/2023 година. По традиция и по закон той се открива втората събота от месец август. Основният дивеч са пъдпъдъци  и гургулици. В началото на сезона се бележи среден успех в лова, но безводието и липасата на зелени площи в полетата води и до липсата на голяма популация на дребния дивеч. Това е общонационален проблем и дава отражение не само върху птиците, но и за зайците.

За зимното подхранване на дивите животни от “ЛРД Добрич” купуват концентриран фураж и лечебна сол, която се разпределя между 33-те ловно-рибарски дружини в област Добрич. Отделно от това всяка дружина има собствена организация за снабдяване чрез остатъци от жертвата, работа с арендатори и кооперации.

Една от основните задачи на ловните дружества е именно поддържането и подхранването на дивеча. За да има дивеч, трябва да има подхранване, охрана, изкуствено разследване на дивеч. Всяка година се разселват около 1300 яребици и фазани, а от миналата година са разселени и 160 заека. Националното сдружение на ловците има ферма в Луковит, която се занимава с изкуствено разселване на зайци. Разслеването само на един заек може да струва до 140 лева, пише Преслав Нейчев за Про Нюз Добрич. Критерият за раселване на зайци по дружини е приносът им към намаляване на хищническата опасност в районите им. В същото време се увеличава и популацията на дивата свиня, но все още не е разрешено да се ловува едър дивеч.

Празникът на “ЛРД – Добрич” тази година ще се отбележи с откриване на новият ловен дом и зона за нарезно оръжие в ловно-стрелковия комплекс на сдружение “ЛРД Добрич” – гр. Добрич. Те ще бъдат официално открити по време на Събора в местността Кобаклъка на 3 септември, чието начало е в 10.00 часа в събота.

“От 2005 съм управител на УС на “ЛРД – Добрич” и досега съм бил организатор и участник на три събора – 2013, 2018 и сегашната 2022 година. Стараем се всеки път да правим нещо ново, като акцент сега е ловния дом. Годишнината не е важна само за нас. Важна е за всички, обичащи дивечовото богатство на Добруджанския край,” сподели Илия Михайлов, управител на УС на “ЛРД – Добрич”

Благоприятните условия, които предлага Добруджа за развитието на дивеча, са главната предпоставка за увековечаване на българските традиции в развитието на ловната дейност.

През 1897 година, месец септември се учредява първото ловно дружество в Добрич, а неговото име тогава е “Орел”.

В момента в сдружение “ЛРД – Добрич”, членуват 966 членове, обединени в 33 ловно-рибарски дружини. Стопанисват се 36 ловно-стопански района с обща площ от 119 249 хектара. Изградени и ремонтирани са стотици биотехнически съоръжения в изпълнение на плана за основните мероприятия и договор за стопанисване на ловните райони – хранилки, солища, калища, чакала, които изискват и ежедневна поддръжка.

През следващите години от сдружението искат да потърсят по-големи възможности и за любителите на риболова, които през последните години, по думите на председателя на “ЛРД – Добрич” са доста ощетени. Основният проблем е в липсата на водоем, с който да разполагат ловците и рибарите.

В навечерието на официалното честване на 125-годишнината от учредяването на първото ловно дружество в Добрич Управителният съвет на Сдружението отправят призив към членовете и спомоществователите. към техните семейства и към всички, които са съпричастни с идеите на “ЛРД – Добрич” да участват на събора в Кобаклъка на 3 септември и откриването на новият ловен дом и зона за нарезно оръжие в ловно-стрелковия комплекс.

Коментари

Новини Варна