IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
11:00 | 9 септември 2022
Обновен: 06:26 | 28 март 2024

22-ра е, а още си говорим за мутри! МВР шефът: Те не са това, което бяха, но...

Според вътрешният министър премахването на специализираната прокуратура е било добра идея

По материала работи: Слав Велев
22-ра е, а още си говорим за мутри! МВР шефът: Те не са това, което бяха, но...

Иван Демерджиев/Снимка: АРХИВ

"Понятието "мутри" използвам в най-широк смисъл, включително за лица на високи позиции, които си позволяват незаконни действия. Мутрите са различни от тези, които познавахме 90-те години. Не се изявяват толкова публично и видимо, но са замесени в обществени поръчки", това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. 

"В момента има пълен синхрон между институциите, което ме кара да бъда оптимист. Радостно е, че започнахме съвместна работа с прокуратурата по не малко производства. Прокуратурата беше изолирана по работата върху тежките престъпления, които отиваха в специализираната прокуратура", каза още той.

 

Според министър Демерджиев премахването на специализираната прокуратура е било добра идея.

"Мигрантският натиск е повече, но причините са изцяло обективни. Турция е подложена на огромен натиск по границите с Афганистан и Сирия, затова се засилва и напрежението по нашата граница. Проблемът е, че турската страна е концентрирала всичките си сили по своите граници. Не е имало такъв натиск досега", коментира министърът темата с мигрантите. 

"След като анализирахме причините, стигнахме до изводите, че трябва много интензивно да се работи с т.н. каналджии. В момента тече разследване, разплели сме доста от структурите. Установихме, че тези действия се случват с помощта на гранични полицаи. За да покажем всичко това, трябва да съберем още доказателства", каза той по въпроса с нелегалния трафик на мигранти и информацията, че има замесени полицаи. 

"Корумпираните гранични полицаи си затварят очите и пропускат определени коридори, по които да влязат бежанците. Разбира се, те получават и пари за това нещо. Ще бъдем абсолютно безкомпромисни към тези служители, защото те застрашават живота на колегите си и националната ни сигурност", заяви Демерджиев пред Би Ти Ви.

„Установи се неправомерно използване на бази на МВР от частни лица за тържества. Бяха предприетите действия. Някои от управителите на тези бази вече са сменени и на тяхно място има нови лица“, информира Демерджиев.

Поправени са и камерите в тези почивни станции, за да могат да заснемат много ясно кой влиза вътре и с какви цели се използват станциите.

Коментари

Новини Варна