IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
11:15 | 9 септември 2022
Обновен: 11:21 | 28 март 2024

25 ст. бонус гориво – до началото на ноември! Ще удължат ли промоцията?

Според Светослав Бенчев цената на горивата у нас е поносима спрямо тази в останалите страни от ЕС

По материала работи: Слав Велев
25 ст. бонус гориво – до началото на ноември! Ще удължат ли промоцията?

Помощта, предоставена от държавата на бензиностанциите за покриване на 25 стотинки отстъпка на литър гориво, ще стигне до началото на ноември. Това показват изчисления на Българската петролна и газова асоциация.

Според енергийния експерт Светослав Бенчев, у нас цената на горивата е поносима спрямо тази в останалите страни от Европейския съюз. Тя е с 30-40 цента под средната за Европа.

Бенчев коментира и доставките на газ. По негово мнение не е изгодно за Азербайджан да ни продава синьо гориво, а България е трябвало да продължи договора си с "Газпром" до края на годината и да търси опции за дългосрочни договори с други доставчици.

"Цената на азерския газ в момента е обвързана с тази на нефтопродуктите, което означава много по-ниска цена от тази, която имаме на борсата TTF и в Европа като цяло", коментира той.

Бенчев изрази съмненията си, че азерската страна би се договорила при такива условия, тъй като не са изгодни за нея.

"Това, което най-вероятно ще се случи, ако не се постигне договореност с "Газпром", е отново да купим руски газ, но чрез посредници, това ще спаси положението", смята енергийният експерт.

Коментари

Новини Варна