IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
12:00 | 10 септември 2022
Обновен: 05:14 | 24 април 2024

БДЖ пусна за обсъждане графика за влаковете през 2023 г.

Предложения за изменения по него могат да се изпращат до 10 октомври

По материала работи: Слав Велев
БДЖ пусна за обсъждане графика за влаковете през 2023 г.

Снимка: БДЖ

От БДЖ публикуваха за обществено обсъждане проект на график за движение на влаковете за следващата година.

С новия график се предвижда движението на директен пътнически влак от Пловдив през Димитровград, Симеоновград, Нова Загора, за Бургас. От гара Бургас ще пътува директен влак през Нова Загора, Симеоновград, до Свиленград. Така ще се подобрят възможностите за пътуване от Южна България до Бургас и обратно, предаде БНР.

За подобряване свързаността с железопътен транспорт между Северна и Южна България ще бъде удължен маршрута на два бързи влака, които пътуват по направлението Русе-Стара Загора-Русе. За тези композиции е предвидено вече да се движат по маршрута Русе-Пловдив-Русе.

След проявения интерес към сезонните влакове през тази година и през следващия летен сезон е планирано да се движат нощни влакове между София и Бургас, през подбалканската железопътна линия, както и между Горна Оряховица и Бургас с директни вагони от София, Плевен и Русе с връзка за пътуващите от Видин и Враца за Бургас и обратно.

След повишението на цените на горивата и инфлацията, в последните месеци има голям интерес към железницата, като се очаква той да нараства, посочва Петър Бунев от Синдиката на железничарите в България.

"Аз съм сигурен, че предвид навалицата и пътникопотока, ще се окаже, че трябва да се увеличат местата във влаковете с повече вагони, но за съжаление, на този етап няма да може БДЖ да отговори на това, защото липсата на вагони се усеща вече и в момента сме на минус вагони, мисля, че с около 40-50 вагона по-малко.

На този етап не виждам такова голямо основание за повишение на цените на билетите за влаковете. Може би докато има компенсации за тока на цена 250 лева, може би няма да се наложи, но ако отпаднат компенсациите, имайте предвид, че токът е голямо перо в разходите за превози. По-скоро смятам, че политиците няма да допуснат сега вдигане на цените на билетите."

Предложения за изменения по него могат да се изпращат до 10 октомври.

Коментари

Новини Варна