IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
10:15 | 13 септември 2022
Обновен: 17:54 | 19 април 2024

Убитите на пътя не секват! В КАТ – безсмислен труд или се имитира дейност?

От 0,9 до 1,3% са жертвите на пияни и дрогирани

По материала работи: Слав Велев
Убитите на пътя не секват! В КАТ – безсмислен труд или се имитира дейност?

Снимка: МВР/АРХИВ

В МВР кипи безсмислен труд или се имитира дейност по пътна безопасност. Шумната акция срещу пияни и дрогирани шофьори не намалява жертвите по пътищата. Ако пътната полиция продължи с този подход, ще са необходими около 30 години, за да се въздейства на всички водачи да спрат да управляват след употреба на наркотици. Това се сочи в становище на Института за пътна безопасност, изпратено днес до президента Румен Радев и назначения от него служебен премиер Гълъб Донев.

Както писа “Труд”, на 7 юли, след тежката катастрофа на столичния булевард “Черни връх”, тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков обяви безсрочна акция, представяна като “война” срещу нарушителите по пътищата. Всеки ден МВР започна да публикува междинни резултати от проверките. Според Института всеки ден по медиите гръмко се е внушавало колко много шофьори употребяват наркотици и алкохол, имало дори съобщения от представители на МВР, че всеки трети водач кара дрогиран.

Данните до този момент сочат, че за 48 дни от началото на акцията, са констатирани 1023 случая с наркотици или средно по 21,3 случая на ден, обобщават от Института. За този период проверените водачи са повече от 42 000, което прави по 875 средно на ден. Тоест - около 2% от всички проверени водачи са управлявали МПС след употреба на упойващи вещества.

В същото време през август - месецът в който от първия до последния ден е продължавала акцията, по българските пътища са загинали 54-ма души, с 1 повече, отколкото през август 2021 г., когато жертвите са били 53, без МВР да води каквато и и да е “война” срещу когото и да е по пътищата. В становището Институтът припомня и общата картина - през 2020 г. жертвите на катастрофи у нас са 463, като при 6 от тях причината е наличие на наркотици или алкохол. Това прави 1,3% от всички случаи. През 2021 г. загиналите са 561 души, като при 5 от убити е констатирано наличие на наркотици или алкохол. Това прави 0,9% от всички случаи.

Коментари

Новини Варна