IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
12:40 | 22 септември 2022
Обновен: 12:48 | 18 април 2024

Йотова: Паниката е лош съветник, Радев ще реши за КСНС

Вицепрезидентът говори за независимостта и българските интереси на празника във Велико Търново

По материала работи: Слав Велев
Йотова: Паниката е лош съветник, Радев ще реши за КСНС

Вицепрезидентът Илияна Йотова по време на тържествените чествания на 114-та годишнина от обявяването на независимостта във Велико Търнов/Кадър: БНТ

Политическите пристрастия биват забравени, когато имаме цел пред себе си. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на тържествените чествания на 114-та годишнина от обявяването на независимостта.

"Днешната ни голяма цел е да спрем обедняването, да може през следващите месеци да няма страдащи възрастни хора, да няма безработни родители, които едва свързват двата края, да няма деца, които не могат да отидат на училище, защото нямат средства", допълни Йотова.

В коментар за новата фаза на войната в Украйна тя коментира, че президентството много внимателно следи всякакъв вид информации и президентът ще реши нужно ли е свикването на Съвета за национална сигурност.

Относно извънредно свикване на НС, тя каза, че служебният кабинет добре си върши работата.

"Както виждате, всички министерства са на бойна нога, има изявление и на нашия военен министър. Ако се наложи, може да се свика и НС, но преди това трябва да бъдат изчерпани всички законови форми. Паниката е най-лошият съветник в такава ситуация като днешната", подчерта Йотова.

Предизвикателство пред всеки български държавник е да говори публично точно на този ден. Що е то незасимост? Тя принадлежи само на силната държава, на тази със силни институции, на държавата, която се управлява от хора, разчитащи на своята решимост, за да могат да преведат хората през тежки кризи. Хората мечтаят за управници, които и днес със самочувствие могат да кажат кой е нашият интерес и да се търси консенсус.

Това заяви при речта си от Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова. Старопрестолната столица е център на честванията по случай 114 г. от обявяването на Независимостта на България. 

Речта на Йотова бе фокусирана върху предстоящите избори у нас, както и войната в Украйна. Пред гостите във Велико Търново Йотова заяви, че трябва да загърбим омразата и разделението и да не позволяваме на лични пристрастия и конфликти да “изтискват” цялата ни национална енергия. 

Голямата сила на предците ни бе в това, че загърбиха политическите си пристрастия пред своята цел. А тя е една - България. 

“ЕС трябва да е съюз на силни държави, които да вземат важни решения за бъдещето си. Трябва да сме заедно и обединени. Този, който изпълнява само чуждата воля, няма място там”, посочи Йотова.

Коментари

Новини Варна