IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
08:15 | 19 октомври 2022
Обновен: 13:37 | 18 април 2024

Депутатите се събират за първото заседание на 48-ото Народно събрание (НА ЖИВО)

Вежди Рашидов открива новия български парламент

По материала работи: Слав Велев
Депутатите се събират за първото заседание на 48-ото Народно събрание (НА ЖИВО)

С тържествено заседание днес ще бъде открито 48-ото НС. След обявяването на резултатите от изборите на 2 октомври, в настоящия състав на парламента влизат 7 партии. 240-те народни избранници ще положат клетва да спазват Конституцията и да се водят от интересите на народа.

Най-възрастният депутат има честта да открие новия български парламент. В 48-ото НС това е Вежди Рашидов.

На първото им заседание депутатите трябва да изберат председател на парламента. Именно изборът на председател е първият тест за новите народни избраници могат ли да излъчат мнозинство, около което да се сформира правителство. Четириима са номинираните за най-високия пост в държавата - Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев - от "Продължаваме Промяната", Кристиан Вигенин - от "БСП за България" и Петър Петров - от "Възраждане".

Протоколът включва обръщение на Президента към българските граждани и към народните представители.

Седемте политически формации в новия парламента ще представят в декларации своите приоритети. Депутатите ще положат записаната в Конституцията клетва да спазват законите и да се ръководят от интересите на народа.

Припомняме, след проведените избори в началото на месеца в 48-ото Народно събрание влизат представители на седем политически формации - ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС, "Възраждане", "БСП за България", "Демократична България" и "Български възход".

Гледайте всичко случващо се парламента НА ЖИВО ТУК
 

Коментари

Новини Варна