IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
10:01 | 19 октомври 2022
Обновен: 15:33 | 18 април 2024

Радев: Надявам се войнолюбците да са малцинство в 48-ото НС

Имате възможността да оставите достойна следа в историята с проявата на разум, заяви президентът

По материала работи: Слав Велев
Радев: Надявам се войнолюбците да са малцинство в 48-ото НС

Позволете ми в деня на Иван Рилски, който призоваваше за смирение и за единство да благодаря за поканата и възможността да приветствам всички вас.

Всяко начало е заредено с надежди, открива се възможността да оставите достойна следа в историята в тези трудни за България и Европа времена. Надявам се НС да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност и ключът е във вас, в ръководствата на партиите. Това заяви президентът Румен Радев, предаде БГНЕС.

Основен приоритет на работата на парламент и правителство е гарантиране на националната сигурност. Още днес служебното правителство ще внесе приетата програма за приоритетни инвестиционни разходи на МО и проекта за вторите осем самолета. Този парламент трябва да вземе решение дали България ще загуби въздушния си суверенитет, каза Радев. Надявам се войнолюбците да са малцинство в 48-ото НС, добави той.

Нужен е разум, кураж, за да се състави правителство, което да поеме отговорност. Паралелно с основната задача за съставяне на правителство – всички съзнаваме, че 48 НС е изправено пред въпроси, чието решаване следва да бъде от този парламент независимо колко дълго ще съществува. Парламентарното време е ценно и избирателите ще се почувстват предадени, ако то бъде отдадено на скандали. Хората очакват решения в борбата с бедността, ниските доходи, социалната криза влече и ръст на престъпността, мерките трябва да са решителни и незабавни. Редно е бюджетът за 2023 г. да се приеме до края на годината и затова се надявам бързо да се сформира правителство, което да разработи бюджет спрямо обществените предизвикателства. Ако това не стане, служебното правителство е готово да внесе проектозакон за бюджета и ако стигнем до там, ще призова към него да се подхожда професионално и отговорно. Съветвам да се разгледат мерките за компенсиране на потребителите от високите цени на енергоносителите, добави Радев.

"Въпреки краткия живот на последните парламенти всяко начало е заредено с надежди и пред вас се открива възможността да оставите достойна следа в историята с проявата на разум, на гражданска отговорност и воля в тези трудни за България им Европа времена", заяви от парламентарната трибуна президентът Румен Радев.

Той изрази надежда 48-ото Народно събрание да изведе страната от спиралата на политическа нестабилност.

"Нужен е кураж и разум, за да се състави правителство, което да поеме отговорност да управлява във време на тежки изпитания. 48-ото Народно събрание е изправено пред редица неотложни въпроси, които следва да бъдат решени от този парламент, независимо колко време ще съществува", допълни Румен Радев.

Според него хората очакват решения в борбата с бедността и ниските доходи. Социалната криза влече и ръст на престъпността, като мерките трябва да бъдат решителни и незабавни, подчерта президентът.

Той отбеляза, че бюджетът за 2023 година трябва да бъде приет до края на годината.

"Служебното правителство е готово да внесе проектозакон за държавния бюджет", каза още Румен Радев.

Той коментира, че ширещата се безнаказаност уронва вярата в държавността и е причина за тежка морална деградация на обществото.

"Има нужда от ясни позиции и активна законодателна дейност, България не може да си позволи да остане в периферията на Европа. Основен приоритет в работата на парламента и правителството е гарантирането на националната сигурност", заяви президентът Румен Радев.

Коментари

Новини Варна