IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
08:15 | 20 октомври 2022
Обновен: 06:22 | 28 март 2024

Първото пленарно заседание на 48-ото НС продължава с избор на председател

ПП оттеглят кандидатурата на Никола Минчев за поста

По материала работи: Слав Велев
Първото пленарно заседание на 48-ото НС продължава с избор на председател

Снимка: БНТ

Парламентът търси изход от създалата се безпрецедентна криза. Първото пленарно заседание продължава и днес. До тук се стигна, след като работата на Народното събрание беше блокирана и депутатите не успяха да се разберат кой ще застане начело на парламента.

По Конституция обаче решението, трябва да се вземе именно в първия ден затова партиите приложиха лека хитрост, като на практика излязоха в почивка до днес. Най-много гласове получиха Никола Минчев от „Продължаваме промяната” и Росен Желязков от ГЕРБ. Изненадващо, късно снощи партията на Кирил Петков и Асен Василев обяви, че оттегля номинацията на Минчев, за да не вкарват страната в конституционна криза и остават в опозиция.

Работата ще продължи в 10.00 ч. тази сутрин, а преди това политическите сили се събират на извънреден председателски съвет.

"Продължаваме промяната" оттегля кандидатурата на Никола Минчев и няма да издига кандидат за председател на Народното събрание утре. Това съобщи председателят на ПГ на партията Андрей Гюров на брифинг в парламента.

"Ние дадохме шанс на всички парламентарни групи да се обединят около най-достойния кандидат, издигнат от ПП - г-н Никола Минчев. Във втория рунд на гласуването той спечели най-много гласове и въпреки всичко не можахме да излъчим председател. Тъй като се появи обвинение, че ние пречим на възможността да се направи избор, парламентарната група реши на свое заседание утре сутринта да не издига кандидат и да даде възможност на останалите да проведат гласуване", каза Гюров.

Съпредседателят на партията Асен Василев заяви, че като опозиция партията ще гласува против номинацията на Росен Желязков от ГЕРБ и към момента не са решили дали да подкрепят кандидата на друга партия. Василев коментира, че ГЕРБ нямат план как да управляват страната, след като са свалили правителството на ПП.

"Те внесоха вот на недоверие, който свали правителството, спря работата на парламента и това, което виждаме в момента е, че те нямат никакъв план да управляват страната. Те изпълниха един план да разрушат толкова трудно сглобено правителство, без да имат план какво да предложат като алтернатива".

Според него сме поставени в безпрецедентна ситуация, в която победителят на изборите не може да събере съгласие за избор на председател на НС, камо ли за кабинет:

"Да свалиш правителството на "Продължаваме Промяната" и единственият ти план за съставяне на кабинет е да искаш подкрепа от същата тази партия е малоумно. Не искаме да вкарваме страната в конституционна криза и затова даваме стъпка назад. Ясно сме заявили, че няма да ги подкрепим нито в тайно, нито в явно гласуване", заяви Василев.

Доц. Наталия Киселова: Възможно е председателят на НС да бъде избран чрез тайно гласуване

По думите му ротационно председателство би било силно неефективно и е нормално парламентът да има един председател.

Явно показваме какво означава да си конструктивна опозиция, заяви и Кирил Петков.

"Това означава, че дори когато ние вярваме, че имаме най-добрия кандидат, правим стъпка назад. Но всички наши избиратели да са абсолютно сигурни, че нашите предизборни обещания ще бъдат спазени, ние няма да направим нито някакви задкулисни уговорки. Всичко, което правим, ще го виждате пред екраните и в утрешния ден", каза той.

Вчера 48-ото Народно събрание не успя да избере председател на парламента след две процедури с по две повторни гласувания, създавайки безпрецедентна ситуация. След две гласувания в два тура и множество почивки - до разбирателство не се стигна. Пет партии издигнаха свои кандидати за председател и това на практика разпиля гласовете без възможност нито един от тях да събере мнозинство.

След пленарното заседание от "Демократична България" направиха предложение председателството да се ротира между кандидатите на двете най-големи парламентартни групи - Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Никола Минчев от "Продължаваме Промяната". По-късно ГЕРБ обявиха на пресконференция в партийната си централа, че ще подкрепят предложението.

Коментари

Новини Варна