IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
09:40 | 27 октомври 2022
Обновен: 05:54 | 25 април 2024

Ножицата между бедни и богати българи се разтваря. Средната класа – мит!

Няма равномерно разпределение на парите

По материала работи: Слав Велев
Ножицата между бедни и богати българи се разтваря. Средната класа – мит!

Въпреки, че богатството на българите е нараснало значително през последното десетилетие, ножицата между бедни и богати продължава да се разтваря. Благосъстоянието на българите се е подобрило през последните 10 години, като нетните активи бележат почти троен ръст от 2011 до 2021 година и достигат 11 410 евро на човек от населението, пише в доклад на компанията за застраховане на търговски кредити Allianz Trade, пише "Труд".

България се нарежда на 36-то от общо 57 държави в класацията по показателя нетни активи на човек от населението. Анализаторите обръщат внимание и на тенденция за увеличаване на разликата между бедните и богатите у нас. Сравнение между 2011 и 2021 година показва, че делът на активите на средната класа в България намалява с над 2%. Въпреки че делът остава сравнително висок - над 40%, според експертите това са знаци за "пропукване" на модела на равномерно разпределение на богатството.

Подобен е трендът и в други държави от бившия социалистически блок, като Чехия, Унгария и Словения. На челната позиция е Нидерландия, като добър модел за разпределение според анализаторите е постигнат и в Норвегия, Дания, Латвия и Израел. Очаквано с много неравномерно разпределение на активите се отличават държави от Латинска Америка, както и ЮАР, САЩ и Русия.

Според изследването въпреки ръста на цените на имотите, у нас доходите позволяват по-лесно придобиване на жилище в сравнение с повечето държави в ЕС и Северна Америка. Сравнителен анализ показва, че съотношението е по-благоприятно за гражданите на Италия, Финландия и Сърбия, но е значително по-тежко в Германия, Обединеното Кралство, САЩ, Канада и Португалия.

В световен план нарастването на активите на населението е отчетливо с двуцифрен ръст през всяка от последните три години. През 2021 г. с пореден ръст от 10,4%, предизвикан основно от хиперактивността на фондовите пазари, захранвана от фискална политика, общата брутна стойност достига 233 трилиона евро. В района на Централна и Източна Европа се отчита дори още по-сериозен ръст на активите на населението от 12,2 на сто. Рекордьори обаче са в региона на Северна Америка с увеличение от 12,5 на сто, което затвърждава и позицията им на най-богатите хора в света с брутни финансови активи на човек от населението от 294 240 евро спрямо средно 41 980 евро в световен мащаб.

Анализаторите предупреждават, че 2021 г. ще е последната с такава възходяща тенденция заради сериозните промени в световен мащаб. Войната в Украйна и възстановяването от коронавируса предизвикаха сериозна инфлация, проблеми в енергетиката и хранителните продоволствия, както и промени във фискалната политика. Затова 2022 г. ще нанесе удар върху активите на домакинствата по света, като се очаква те да загубят средно около една десета от богатството си. Това се комбинира и с притеснителната тенденция за сериозно увеличение на дълговете на домакинствата, които през 2021 г. достигат до 52 трилиона евро в световен мащаб.

Коментари

Al zl p 2o11g ot 80g ( преди 1 година )
аааааааааХхххххххххххххххххххйххх
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна