IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
12:20 | 15 октомври 2022
Обновен: 09:24 | 23 април 2024

COVID-19 ни донесе нови 71 млн. крайно бедни по света

Най-голямата част от населението, което оцелява трудно физически, обитава Африка – 60%

По материала работи: Слав Велев
COVID-19 ни донесе нови 71 млн. крайно бедни по света

Снимка: Черно море/АРХИВ

Повече от 719 млн. души, или около 9,3% от жителите на планетата, живеят днес в крайна бедност, а само през 2020 г. – годината на пандемията, те са се увеличили със 71 млн. И вместо да намаляват, очаква се броят им да нараства през следващите няколко години заради рекордното поскъпване на живота, галопиращата инфлация и опасността от глобална рецесия. Това се посочва в новия доклад на Световната банка за бедността и споделения просперитет, който бе разпространен миналата седмица.

На 17 октомври по инициатива на ООН се отбелязва световният ден за изкореняване на бедността. Целта до 2030 г. крайната бедност да бъде изкоренена, обаче вече не изглежда реалистична, като причината за това е и шокът, причинен от войната в Украйна. В крайна бедност са хората, които живеят с 2,15 долара или по-малко на ден, уточнява финансовата институция.

Необходими са корекции на макроикономическите политики, за да се подобри разпределението на глобалния капитал, да се насърчи валутната стабилност, да се намали инфлацията и да се възобнови растежът на средния доход. Алтернативата е статуквото – забавяне на глобалния растеж, по-високи лихви, избягване на риска и нестабилност в много развиващи се страни.

Докладът посочва, че 2020 г. е отбелязала историческа повратна точка – момента, когато тенденцията за сближаване на доходите е отстъпила на нова пропаст между бедни и богати. Констатацията е драматична, като се има предвид, че през 2015 г. крайната бедност е била намалена наполовина.

Пандемията е  ударила най-много най-бедната част от населението – 40% от хората, които са на социалното дъно, са загубили 4% от доходите си, което е два пъти повече от загубата на доходи на най-богатите 20%. В резултат глобалното неравенство се е увеличило за първи път от десетилетия, се посочва в доклада.

Крайната бедност не е разпределена равномерно в различните региони на света, показва докладът на Световната банка. Най-голямата част от населението, което оцелява трудно физически, обитава Африка – 60%. Нивото на бедност на Черния континент е най-високото в света – 35%. 

Друг доклад - на швейцарската банка “Креди Сюис”, пък наскоро констатира, че точно по време на възстановяването от пандемията най-богатите хора в света са увеличили както броя си, така и размера на състоянията си. За последните 2 г. притежаващите над 50 млн. долара са се увеличили с 50%, а само през 2021 г. те са скочили с 46  000 души до рекордните 218  200 супербогаташи. 

В навечерието на Световния ден за изкореняване на бедността Евростат също обяви нови данни за хората в Европа, които се намират в риск от бедност. Според европейската статистическа служба пред такъв риск са изправени над една пета от жителите на Стария континент, или в риск от бедност са 21,7% от европейците, или 95,4 млн. души, пише "24 часа".

В риск от бедност и социално изключване е 34,4% от населението на Румъния, 31,7% от населението на България, 28,3% от населението на Гърция и 27,8% от населението на Испания. По-добре от средния процент за Европа са Германия, където в риск от бедност са 20,7% от хората, Белгия (19,3%), Франция (19,3%), Нидерландия (16,6%). Най-ниски са процентите в Словения (13,2%) и Чехия (10,7%).

Коментари

Новини Варна