IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
08:15 | 1 ноември 2022
Обновен: 13:11 | 24 април 2024

Започва акция "Зима", до 7 ноември без глоби

Провеждат се безплатни прегледи на автомобилите

По материала работи: Слав Велев
Започва акция "Зима", до 7 ноември без глоби

Снимка: Черно море/АРХИВ

От днес (1 ноември) до края на месеца в страната се провежда Акция "Зима". До 7 ноември няма да се налагат санкции, обясни за БНР председателят на Съюза на българските автомобилисти Емил Панчев:

"Акцията цели да информира водачите, че настъпва зимата. Дори не трябва да чакаме снега и трябва да знаем, че само като падне температурата доста, веднага гумите стават по-твърди летните, и се удължава спирачния път. През месец ноември в един период, като мине профилактичната част, контролните органи започват да проверяват и съответно да наказват тези водачи, които не са готови за зимата", каза той.

В рамките на Акция "Зима" се провеждат безплатни прегледи на автомобилите, включително за състоянието на фаровете и чистачките им.

Акцията ще бъде на три етапа. Първият е до 10 ноември. Ще бъдат проверявани регистрации и светлини на автомобили, каруци, тротинетки и велосипеди, каза началникът на Пътна полиция Калоян Драганов. Той припомни, че в тъмната част всички колоездачи и управляващите тротинетки трябва да са с жилетки.

Втората десетдневка е насочена към правата на пешеходците. Пътната полиция ще следи за правилно пресичане и отнемане на предимство.

В училищата и детските градини също ще има кампании.

А от 21 до 30 ноември започва контрол за техническото състояние на превозните средства и фаровете.

Oт 15 ноември всички без зимни гуми или такива с грайфер под 4 мм. ще бъдат глобявани. 

С 16 са по-малко загинали през октомври тази година, спрямо същия месец на миналата, сочи статистиката.

Коментари

Новини Варна