IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
15:45 | 16 ноември 2022
Обновен: 23:47 | 25 април 2024

Нинова към Радев: Времето, което дадохте на партиите за преговори, е загубено (ВИДЕО)

„Мандат на ГЕРБ няма да подкрепим, ще участваме в разговори с ПП”, обяви лидерът на БСП

По материала работи: Слав Велев
Нинова към Радев: Времето, което дадохте на партиите за преговори, е загубено (ВИДЕО)

Кадър и ВИДЕО: Фейсбук/Румен Радев

Продължават консултациите на „Дондуков” 2 за съставяне на правителство. Президентът Румен Радев разговаря с представители на „БСП за България”.

„Пред този парламент стоят много неотложни задачи, най-важната от тях е съставяне на редовно правителство, което да поеме отговорност. БСП е партия с дългогодишни традиции и опит и в парламентаризма, и в управлението на страната. Те могат да бъдат полезни в тази сложна ситуация”, каза Радев, предаде NOVA.

„Времето, което дадохте на партиите за преговори, е загубено. Няма резултат от преговори, ако изобщо се водят такива, за съставяне на правителство”, смята лидерът на левицата Корнелия Нинова. Сериозни разговори, по думите ѝ, не се водят, а първата политическа сила демонстрирала непоследователност в посланията.

Нинова е на мнение, че реални разговори и срещи за съставяне на кабинет ще започнат след връчването на първия мандат. Според БСП колкото по-бързо това се случи, толкова по-реална е възможността да започнат сериозни разговори за правителство.

Радев отговори, че времето за диалог между партиите не е загубено и подчерта: „Конституцията не ограничава президента в срокове за мандатите. Аз три пъти връчих мандата на БСП и три пъти БСП не успя да състави правителство. Това е сложна тема”, допълни държавният глава.

Ако не бъде съставен кабинет, според Радев, парламентът трябва да бъде разпуснат края на ноември - началото на декември. „Това означава да кажете кои закони няма да бъдат приети и още едно нещо важно - до два месеца от разпускането трябват избори. Това означава вот в края на януари или началото на февруари”, уточни той.

Нинова обяви, че искат да имат редовно правителство, но беше категорична: „Ние първи мандат на ГЕРБ няма да подкрепим. Вторият мандат на ПП, ако ни поканят на разговори, ще участваме. С тях постигнахме добри неща в правителството”, допълни лидерът на БСП.

Държавният глава вече се срещна с ГЕРБ, „Продължаваме Промяната”, ДПС и „Възраждане”. Той обяви, че ще даде достатъчно време на депутатите, за да могат да гласуват неотложни промени в законодателството, но и за да опитат да постигнат консенсус за съставяне на редовно правителство.

Според Конституцията президентът трябва да връчи първия мандат на най-голямата партия – в случая ГЕРБ, а втория – на „Продължаваме Промяната”. В кого би попаднала третата папка, ако се стигне до нея, Радев все още не е коментирал.

Коментари

Новини Варна