IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
15:45 | 17 ноември 2022
Обновен: 08:43 | 23 април 2024

Депутатите се скараха за връщането на хартиената бюлетина

Ние зор нямаме, заяви Борисов и призова: Район "Чужбина" - оставете го!

По материала работи: Слав Велев
Депутатите се скараха за връщането на хартиената бюлетина

Депутатите се скараха за връщането на хартиената бюлетина по време на днешните дебати в парламента. Рекордно 18-часово заседание на Правната комисия и скандал в началото на парламентарния ден белязаха събитията в 48-ото НС.

По инициатива на ГЕРБ, ДПС и БСП депутатите приемаха цяла нощ на второ четене промени в Изборния кодекс. Сред тях - връщане на гласуването на хартия, премахване на изборния район "Чужбина", както и на 24-часовото видеонаблюдение на броенето. Увеличават се членовете на ЦИК и се премахва Общественият съвет към Комисията. Резултатите от вота на машина пък ще се отчитат само след принтиране на бюлетините, предаде NOVA.

След 18 часа заседание на Правна комисия за връщане на хартиената бюлетина, денят започна със скандал, но вече в пленарната зала.

„Това което си случи тази нощ бе фарс. Подигравка, в която всички маски паднаха. Покушението срещу демокрацията се случи. Хартиената мафия мина през Изборния кодекс”, каза Андрей Гюров от „Продължаваме Промяната”. След това парламентарната група напусна залата, а ДПС поиска наказания.

Закъснял, Кирил Петков не разбра, че групата му не е в пленарната зала и се озова там сам, а след това обясни какво е станало: „Влязох да си взема картата - това беше причината”.

Последваха совалки между ПП и ДБ. Двете групи излязоха с обща позиция. Атакуваха директно и БСП.

"Няма да влизаме в коалиционни преговори с БСП, независимо с кой мандат, ако решат да подкрепят промените в Изборния кодекс. Това би значело, че казват на своите избиратели: "Ние се връщаме трайно обратно в статуквото, там където цари задкулисието". Демократичната общност няма да разреши задкулисно вотът да бъде подменен", заяви лидерът на ПП Кирил Петков.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов бе категоричен, че връщането на хартиената бюлетина е демонстрация на сила от страна на "мнозинството на реванша". "То е готово или да управлява, или да спечели нови избори. БСП не само върна възможността да се гласува с хартия, но видяхме и сериозна ревизия на изборния процес, без никакво обсъждане и с нарушения на процедурата. Цялото заседание на Правната комисия бе в нарушение на процедурата", обяви той. И допълни, че цялата заявка за диалогичност е хвърлена "под влака".

Някои се опитват да ни привързват към хартиената коалиция в НС. Ние победихме за пореден път с техния изборен Кодекс и техните машини за гласуване, и техния вътрешен министър. Пороците на машините, съмненията в тях от страна на всички партии, са ясни. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънреден брифинг в централата на партията.

Ние зор за хартиена бюлетина нямаме. Ние искаме справедливост и честност. Упрекът и молбата ми е да не бързат. Нищо не налага такъв драматизъм.

Общественият съвет не само че не трябва да бъде закрит, а напротив - удвоете го, призова Борисов. Нека спорът да е там, помолете ЦИК да вкара още хора в този обществен съвет, за да има максимална прозрачност, и възможност на хората, които вярват в НПО, а не в ЦИК, да са сигурни.

Предлагам да говорите с колегите много разумно да направите всичко възможно да гарантирате 100% честността на тези машини. От вчера темата за машинното гласуване се вдигна в Щатите, и настроенията също са 50/50.

Няма се доверие в машините, затова този дебат е в цяла Европа. Защо КС в Германия отказа машинния вот?

Район "Чужбина" - оставете го!, призова Борисов. Когато го вкараха на Разпети Петък преди, те не казаха от кои райони ще взимат депутати. Тези, които живеят и работят за чужди икономики ли ще избират управлението тук? ДПС ще са най-облагодетелствани от този район, но щом ПП и колегите не разбират това, оставете района, и без това през няколко месеца харчим по 100 милиона за избори, коментира Борисов.

Попитайте и Христо Иванов дали дава гаранция за машините, ако дава - да го докаже.

Нямаме повод нито веднъж да ни вкарват в тази хартиена коалиция. Ние сме обещали и на нашите избиратели да могат да гласуват с хартия, така че нека не ни присъединяват.

До среднощ слушах дебатите в парламента.

Сега този дебат се повдига, за да се избяга от спора за Маришкия басейн, покупките на газ, и пр.

"В никакъв случай коларобация с партиите на статуквото, ние трябва ясно да се определим, че сме част от реформистките сили", добави и Томислав Дончев.

Очаква се другата седмица Изборният кодекс да влезе за второ гласуване и в пленарната зала.

Коментари

Новини Варна