IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
14:45 | 21 ноември 2022
Обновен: 07:44 | 1 май 2024

Спипаха банда украинци, щетали из Бургас (ВИДЕО)

Задигнали парили и злато на обща стойност над 120 000 лева

По материала работи: Слав Велев
Спипаха банда украинци, щетали из Бургас (ВИДЕО)

Прокурор Мария Маркова и директорът на ОДМВР Бургас старши комисар Калоян Калоянов/Кадър и ВИДЕО: Фейсбук, Флагман

Двама украинци са арестувани при спецакция на ОДМВР-Бургас. Те са разбирали и обрали апартамент в морския град, като от имота са задигнали пари и скъпоценни вещи в особено големи размери.

По случая са задържани двамата украински граждани като единият от тях е със статут на бежанец. Задигнати са пари и злато на обща стойност над 120 хиляди лева. 

„Кражбата е в особено големи размери. Единият от мъжете е постоянно пребиваващ, с хуманитарен статут. Другият спорадично влиза в страната, последно през ноември 2021 г.”, обясни прокурор Мария Маркова на брифинг днес, предаде "Флагман" Украинците са задържани и са привлечени като обвиняеми. Взета им е мярка за срок от 72 часа, внесено е искане за постоянна мярка за неoтклонение, която се очаква всеки момент да бъде насрочена. По това обвинение наказанието е до 15 години лишаване от свобода и конфискация на половината от имуществото.

Единият украинец е тук със семейството си от юли т.г., живее на свободен наем в Бургас със статут на временна закрила. Той е на 45 години. Вторият е на 37 години и е тук от юли т.г., но е без статут и също живее на свободен наем, но в град Несебър.

Директорът на ОДМВР Бургас старши комисар Калоян Калоянов обясни какво е характерно за двамата.

„Придвижвали са се с два автомобила като автомобилите са с украински регистрации. Единият има няколко излизания с едната от колите в посока Румъния. Предвид своето криминално минало в Украйна, за което ние получихме информация през Европол, от което се установи че двамата са осъждани в Украйна за множество престъпления-кражби, съпротива на органи на власт. Същите проявяваха много голяма конспиративност при извършване на кражбиге-ползване на ръкавици, автомобилът се оставял в дълбочина и се придвижвали пеша. Има и други кражби, по които продължаваме да работим”, каза Калоянова.

На три адреса в Бургас са намерени много голям арсенал от инструментарим за разбиване на врати - щперцове, къртачи.

„Установиха се различни видове валута - 118 хил. долара, 40 хил. евро и др. валута, чиито произход ние установяваме в момента. Част от тези суми и част от предметите, отнети от жилищата под формата основно на златни накити и благородни метали, се съхраняват на две места, които те обитават и на още едно място, ползвано от украинска гражданка, където се укриват част от откраднанотот. Бързо са изразходвали парите от кражбитге, например от една кражба се купуват два айфона за 5 хиляди лева. Установено е движението на двата автомобила и в страната, за които ще изпратим сигнали за осъществяване на престъпления и в други области”, заяви Калоянов.

Коментари

Новини Варна