IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
08:45 | 24 ноември 2022
Обновен: 03:07 | 25 април 2024

Православната църква почита паметта на Св. великомъченица Екатерина

Днешната дата е определена за Световен ден на танца

По материала работи: Слав Велев
Православната църква почита паметта на Св. великомъченица Екатерина

На 24 ноември православната църква почита паметта на Св. великомъченица Екатерина. Днешният ден е свързан с богата обредност. Хората почитат Св. Екатерина заради лечителските й способности. В този ден жените месят бяла погача и намазана с мед я раздават цялата – за здраве. Според преданията така ще се избавим от шаркам като  този ритуал е особено важен за младите булки, които имат малки деца.

Дали силата на вярата и позитивното мислене наистина са ги предпазвали от болести и дали св. Екатерина е помагала не може да се каже, но е факт, че този тип ритуали са били здраво залегнали в бита на българите. Били са спазвани стриктно и цикълът на живота се е определял именно от тях.

Днес своя личен празник честват всички с дами, които носят имената Екатерина, Катя, Тинка, Катерина, Катина, Тина и Катрин. Честит празник на всички именици.

Днешният ден е определен още за Световен ден на танца. Отбелязва се от 1982 г. насам по решение на ЮНЕСКО, по повод рожденият ден на френския балет майстор Жан-Жорж Новер, реформатор и теоретик на хореографското изкуство, който влиза в историята като "баща на съвременния балет".

На този ден целият танцуващ свят отбелязва своя професионален празник – театрални опери и балети, съвременни танцови трупи, ансамбли за съвременни балетни и народни танци и други, както професионални, така и самодейни артисти и танцьори. Честит празник на всички, които обичат музиката и танците.

Коментари

Новини Варна