IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
11:20 | 25 ноември 2022
Обновен: 20:12 | 27 март 2024

Бензин от 2,60 до 2,90 лв. за литър, падна с 5 ст. за месец, а при дизела?

Търговци предупреждават, че отстъпката свършва

По материала работи: Слав Велев
Бензин от 2,60 до 2,90 лв. за литър, падна с 5 ст. за месец, а при дизела?

Цените на бензина и дизела вървят надолу, като от началото на този месец А95 е паднал с 5 ст., а нафтата с 2 ст. Това сочат данни в сайта, който следи пазара на горива fuelo.net. В момента средната цена на А95 е 2,90 лева за литър, а дизелът се налива срещу 3,33 лв. В различните райони в страната обаче стойностите варират, като при бензина те са от 2,63 до 3,22 лв. за литър. Нафтата пък се налива на цени от 2,98 до 3,54 лв. за литър.

При търговията на едро стойностите се менят, като в една седмица падат, а две седмици се вдигат, коментираха търговци пред „Телеграф“. Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива коментира пред Нова нюз, че се очаква спад на цената на дизела с около 15 стотинки, пише "Телеграф".

Коментар

Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация, заяви пред „Телеграф“, че цените на горивата са пазарни и се следят от Комисията за защита на конкуренцията. Във връзка с намерението на „Лукойл“ да премести изцяло икономическата си дейност в България, Терзиев коментира, че най-важното е предприятието да работи, защото спирането му е равносилно на затваряне на АЕЦ. По думите му дружеството и в момента преработва руски нефт сорт „Уралс“ и не би следвало да има промяна в цената, освен ако не се понижи и на международните пазари.

Намаление

Терзиев коментира още, че се очаква ресурсът за предоставяне на 25 ст. отстъпка за литър гориво се изчерпва в ранните часове на 1 декември. Очаква се по тази схема да бъдат гласувани от правителството още 40 млн. лева с цел гарантиране на спокойствието на българите за празниците. Това обяви преди дни вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев. Терзиев обаче коментира, че тази възможност все още не е стигнала до тях като официална информация. Вследствие на това много бензиностанции предупреждават своите клиенти, че ще преустановят предлагането на отстъпката от 25 ст. за всеки зареден литър гориво до началото на следващия месец.

Коментари

Новини Варна