IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
10:45 | 28 ноември 2022
Обновен: 06:43 | 29 март 2024

Бензинът най-евтин от март, поевтиня с 10 ст. за месец. Как е при дизела?

А95 се търгува средно 2,86 лв. за литър по бензиностанциите

По материала работи: Слав Велев
Бензинът най-евтин от март, поевтиня с 10 ст. за месец. Как е при дизела?

Масовият бензин А95 в неделя поевтния с още 1 стотинка, а за последния месец – с общо 10 ст. и така цената му падна до средно 2,86 лв. за литър по бенизностанциите. Това е най-ниската му стойност от 1 март досега, когато скоро след нападението на Русия над Украйна петролните котировки започнаха да се увеличават – първоначално леко, а впоследствие и доста силно, пише "24 часа".

Към тази цена водачите на леки коли у нас все още ползват и най-вероятно ще ползват поне до Нова година отскъпка от 25 ст. за литър бензин. През седмицата кабинетът реши да налее още 36 млн. лв. за тази мярка, за която от 1 юли бяха отделени от бюджета 150 млн. лв. Те щяха да стигнат само до 4-5 декември, но с новия транш от 36 млн. лв. отстъпката ще се дава до Нова година, а възможно е и след това.

Дизелът също поевтинява, макар че е значително по-скъп от бензин А95. В момента средната му цена е 3,30 лв. за литър и е с 5 ст. по-ниска в сравнение с миналата седмица. За този обикновен дизел хората също получават отскъпка от 25 ст. за литър.

Най-чувствително е поевтиняването на метана – с 1,60 лв. за последния месец. В момента средната му цена е 3,31 лв. Цената на метана е пряко свързана с цената на природния газ, който въпреки напрежението заради спрените доставки от Русия за почти цяла Европа продължава да поевтинява.

Коментари

Новини Варна