IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
11:00 | 28 ноември 2022
Обновен: 14:09 | 27 март 2024

Дядо Добри, Кристо, Гришо... влизат в учебниците на поколенията Z и Алфа

Посветени са уроци и на Диамантените момичета

По материала работи: Слав Велев
Дядо Добри, Кристо, Гришо... влизат в учебниците на поколенията Z и Алфа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Ансамбълът по художествена гимнастика влиза в урок за седмокласници! България е най-бедна в ЕС! Това учат в 10-и клас по "История и цивилизации", а в 11-и сравняват стила на Вазов и Георги Господинов, Диамантените момичета от ансамбъла по художествена гимнастика, победите на Гришо на корта, дядо Добри, превърнал се в най-големия дарител на църквата, успехите на Детския радиохор и световната слава на Кристо, разказът на съвременната класичка Здравка Евтимова - "Кръв от къртица", който попадна в учебниците в САЩ и Дания. Това са само част от знаменитите българи, чрез чиито постижения съвременният живот влиза в учебниците на поколенията Z и алфа, предаде Bulgaria ON AIR.

Децата, родени в новото хилядолетие, все още не са получили нови учебни програми, по които да бъдат осъвременени и учебниците им. През лятото се заговори, че може да са готови за 15 септември, но политическата въртележка отложи намеренията за разработване на по-актуални програми. Въпреки това съвременни сюжети се откриват в задължителните за учениците текстове.

За урока, посветен на ансамбъла ни по художествена гимнастика, който по-късно стана първият в историята на този спорт олимпийски шампион за България, всъщност се похвали самата федерация в профила си във Facebook. Той е влязъл в учебника по български език за 7-и клас на издателство "Клет България". Текстът запознава учениците в последния прогимназиален клас с журналистическите жанрове. Заглавието е "Пак българки, пак златни!".

Националният отбор по художествена гимнастика е и в учебника по "Човек и общество" за 4-и клас на "Просвета". Урокът е за българските постижения в световната култура. Там са и Христо Стоичков, цигуларят Веско Ешкенази, певицата Йълдъз Ибрахимова и хорът "Мистерията на българските гласове", пише "24 часа".

Още един спортист като гимнастичките онагледява урока по български за текста в медиите - и Григор Димитров е в учебника на "Клет" за 7-и клас. Децата трябва да разсъждават какво е събитието, което се описва, към кого е адресирана информацията, защо е наречен "талантът от Хасково".

В литературата за 11-и клас пък намираме стихотворението на Георги Господинов "За Вечния огън". А тийнейджърите трябва да открият различия в стилистиката на творбите на Вазов и Господинов.

Коментари

Новини Варна