IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
08:30 | 2 декември 2022
Обновен: 22:20 | 23 април 2024

След среднощно заседание НС реши: Смесено гласуване и видеонаблюдение в СИК

124 депутати приеха окончателно текстовете в големите секции избирателят да може да гласува с хартия или на машина

По материала работи: Слав Велев
След среднощно заседание НС реши: Смесено гласуване и видеонаблюдение в СИК

Снимката е илюстративна/АРХИВ

Близо 18 часа - до малко преди 3:00 ч. през нощта продължи заседанието на Народното събрание, на което депутатите обсъждаха на второ четене промените в Изборния кодекс. Мнозинство от 124 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП прие окончателно текстовете в големите секции избирателят да може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване, като за отпечатване на бюлетина от машинното гласуване ще се използва специализирана хартия с допълнителни защити, предаде БНР.

Район "Чужбина" се запази, но а тепърва ще се решава колко и откъде ще се разпределят мандатите. Кабините отпадат и се заменят с паравани и при гласуването с машини, и с хартиени бюлетини.

Останаха 40 заявления за разкриване на нова секция в чужбина, запази се 15-членният състав на Централната избирателна комисия, запазват се техническите носители, на които ще се записва резултатът от машинното гласуване. Ще има видеонаблюдение и видеозаснемане в секциите при броенето на гласовете и попълване на протокола след края на изборния ден.

И още: Централната избирателна комисия ще предоставя достъп до изходния код от машинното гласуване на партии и коалиции, прескочили 4-процентната бариера на последните парламентарни избори, записаха окончателно депутатите с приетите поправки в Изборния кодекс. Достъпът до кода и останалата електронна документация няма да може да се предоставят 10 дни преди изборния ден. Със 153 гласа "за" от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Възраждане" се записа окончателно, че отчитането на резултатите от машинното гласуване ще става с преброяване на бюлетините от машинния вот.

Коментари

Новини Варна