IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
10:00 | 2 декември 2022
Обновен: 20:21 | 22 април 2024

Какво е да си енергийно беден? Какви привилегии ползваш и колко плащаш?

Конференцията за енергийно бедните събра министри и експерти в обсъждане на дефиницията

По материала работи: Слав Велев
Какво е да си енергийно беден? Какви привилегии ползваш и колко плащаш?

Снимка: 24 часа

Каква ще е дефиницията за енергийна бедност обсъждаха министри и експерти на конференция, организирана от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. На нея се обсъждаше и как да се намалят сметкита, както и енергийните цени.

Евродепутатът Сергей Станишев заяви, че правното определяне какво е да си енергийно беден е сред законовите промени, които трябва да се направят, за да получи България втория транш от 1,4 млрд. лв., които правителството ще поиска от Брюксел през януари догодина. 

От енергийното министерство, което би трябвало да изработи проект на законова дефиниция на енергийната бедност нямаше представители.

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов съобщи, че експертна комисия вече финализира проект за промени в Закона за енергетиката, предаде "24 часа".

Разработената от нея дефиниция за енергийна бедност стъпва на методология, разработена с помощта на учени от БАН. Тя определя като енергийно бедни домакинства тези, чийто разполагаем доход ги поставя под персонализирания праг на енергийна бедност, който е зависим от абсолютния праг на бедността. Отчитат се и характеристиките на конкретното домакинство, както и разходите му за енергия. Комисията е определила три категории изисквания - доходен критерий, социален (в него попада ТЕЛК, пенсионен статус) и жилищен критерий (включва възраст и статут на обновление на сградите). Тези критерии оценяват енергийните нужди и енергийните разходи на отделните домакинства.

Председателят на КЕВР Иван Иванов поясни, че енергийният регулатор и при пълна либерализация на пазара на електроенергия, ще продължи да определя регулираната цена за енергийно бедните потребители.

За тях ще има социална тарифа. Тя ще е 70% от цената на тока на другите потребители, тоест ще имат 30 на сто намаление.

Според Иванов това трябва да бъде временна мярка - в рамките на 5 години. По-евтината енергия ще е до 100 киловатчаса на месец на домакинство, което е на парно и 150 киловатчаса за тези, които са на бойлер. Стойностите са ниски, но това било подпомагане домакинства, а не изцяло за плащане на потребяваната от тях електрическа енергия.

Председателят на КЕВР заяви, че критериите за "енергийно уязвими потребители" са три: по доход, по възраст и по здравословни причини.

Основната концепция за дефиниране на енергийната бедност би трябвало да бъде - от дохода на домакинството да се извадят разходите за енергия, необходима за постигане на температура от 20 градуса в дома. Ако оставащият разполагаем доход на човек е под линията на бедност - 413 лв. (504 лв. от 2023 г.), домакинството е енергийно бедно.

За уязвими потребители по здравословни причини важи забраната за спиране на електроенергията, захранваща животоподдържаща апаратура.

За възрастовата категория уязвими потребители - това са лица над 70-годишна възраст, живеещи сами, трудноподвижни, с 90 на сто намалена работоспособност, с пенсия до линията на бедност. При тях е необходимо отсрочване на спирането на електроснабдяването през зимния период за 30 дни след крайната дата за заплащане.

Иванов напомни, че до края на 2025 г. всички домакинства са на регулиран пазар.

В кулоарите на конференцията председателят на енергийната комисия Делян Добрев коментира, че в момента всички домакинства са подпомагани с регулираната цена на Първото нещо, което можем да направим, е да се погрижим за енергийно бедните, които пък в България са най-голям дял в целия Европейски съюз. Можем да се справим по два начина - да държим сметките ниски, от друга - с увеличаване н доходите.
В кулоарите на конференцията Добрев каза пред "24 часа", че всички домакинствата, тъй като са с регулирани цени на електроенергията и парното, са енергийно бедни, тоест за всички има ниска цена в сравнение с борсата. И така ще е още три години, до 2026-а, тъй като парламентът преди седмица го гласува.

А от трибуната заяви, че на пръв поглед помощта за енергийно бедните е в две посоки – да се увеличат доходите и да са ниски цените.

Коментари

SerzaimoEquak ( преди 9 месеца )
Нет времени на бумажную волокиту и бесконечные очереди в банке? Не беда! На сайте Mikro-Zaim-Online.ru вы можете получить быстрый займ от лучших МФО всего за несколько минут! Мы предлагаем вам простое и удобное решение для решения финансовых проблем и осуществления ваших мечт. Заявка на займ это деловая формальность, которая занимает всего несколько минут вашего времени. Забудьте о бюрократии и сложностях, связанных с получением кредита в банке, и откр
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
VsezaimuJoync ( преди 9 месеца )
Ищете проверенные микрофинансовые компании, которые выдают займы всем без отказов? Загляните на портал ВСЕ-ЗАЙМЫ-ТУТ.РФ и найдите самые выгодные предложения. Мы тщательно собрали лучших партнеров, чтобы предоставить вам только надежные варианты финансовой помощи. У нас нет жестких требований к кредитной истории, поэтому вы можете рассчитывать на получение займа даже при наличии просрочек или отсутствии кредитной истории вовсе. Посетите наш пор
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Kecnizaneisk ( преди 1 година )
Чтобы получить быстрые займы без отказа в микрофинансовой организации необходимо соответствовать стандартным ее требованиям. На данном сайте собраны ведущие российские МФО, которые действуют согласно требованиям внутреннего законодательства. Таким образом, их условия выдачи ссуды не противоречат положениям ЦБ РФ и внутренним законам. Так, деньги в долг можно получить при удовлетворении следующих условий: иметь российское гражданство; возраст
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
ZaimwoerAcima ( преди 1 година )
взять займ на карту срочно от проверенных микрофинансовых компаний по всей России. На финансовом портале МИР-ЗАЙМОВ вы найдете онлайн займ на карту без проверок и отдельно каталог МФО где можно взять займ на карту онлайн без отказа под 0% для всех новых клиентов, также обратите внимание на займ на карту без отказа мгновенно онлайн - подайте заявку на займ в разме
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Mansuloae ( преди 1 година )
Взять онлайн микрозайм на карту сейчас вы можете мгновенно без справок о доходах! Для получения срочного микрозайма на карту вам потребуется только паспорт и именная банковская карта. На сайте MSK-ZAIM.RU мы собрали список лучших МФО и МФК которые выдают микрозаймы онлайн круглосуточно! Также там есть подборка микрозаймов без процентов новым клиентам, это отличный вариант для тех, кто обращается в микрофинансовые компании в п
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна