IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
13:00 | 3 декември 2022
Обновен: 08:57 | 18 април 2024

Иван Гешев: Няма причина да не бъдем приети в Шенген

Преекспонирането на проблемите с участието на българи срещу българи ни пречи, смята главният прокурор

По материала работи: Слав Велев
Иван Гешев: Няма причина да не бъдем приети в Шенген

Главният прокурор Иван Гешев коментира решението на Нидерландия да блокира присъединяването на България към Шенген като изтъкна, че не отстояваме заедно националните си интереси.

„Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на проблемите с участието на българи срещу българи ни пречи. Не защитаваме заедно навън националните ни интереси“ – изтъкна той, предаде БНТ.

Главният прокурор Иван Гешев изнесе лекция на тема „Върховенство на закона, правова държава, разделение на властите и демокрация“ пред студенти и преподаватели от Университета по библиотекознание и информационни технологии.

„Демокрацията в България е изключително крехка, лустрото ѝ е тънко, много лесно може да се пропука и то е започнало да се пропуква. За да не загубим това, което смятаме за дадено, трябва да спазваме правилата и да работим като общност, като екип“, обърна се към аудиторията той.

Гешев отговори на въпроси от студенти и преподаватели за проблемите в държавата, отношенията между властите и законодателството.

„Някой отново не чете Конституцията и законите в страната“, каза главният прокурор в отговор на въпрос как ще коментира внесени в 48-ото Народно събрание законопроекти, с които се иска ограничаване правомощията на президента при назначаване на ръководители на служби, отговорни за вътрешния ред и националната сигурност.

„Липсата на уважение и разбиране за институционалност е сериозен проблем. Концентрирането на твърде много правомощия в един орган или човек води до антидемократичност, до авторитарно управление, диктатура, тирания, както искате го наречете. Историята е показала, че това приключва с тъжни последици - каза главният прокурор - Не знам дали съзнават, че това руши устоите на демокрацията“.

Главният прокурор подчерта, че проектите за законови промени, насочени към прокуратурата, целят да се овладее съдебната система и така чрез нея да се упражнява политическа власт.

„Никой не може да ми отговори защо ми искат оставката. Логичният отговор е - защото прокуратурата засегна много интереси. Целта е политическа. В личен план аз бих живял по-добре, ако не съм главен прокурор. Подходът, който се развива, за мен е в стил „Троцки“. Принципът е: има човек - има проблем, няма човек - няма проблем. Това не е реформа. Това е тъжно и опасно за България, за нас като общество и за гражданите“, коментира Иван Гешев.

Според него един от реалните проблеми в държавата е завръщането на различни видове престъпност, смятани доскоро за забравени - смърт по улиците, предизвикана от пияни и дрогирани шофьори, разпространение на наркотици, особено около училищата, организирана престъпност.

Пред пълната университетска зала главният прокурор изрази надежда за по-добро взаимодействие с МВР, защото проблемите няма да се решат, ако „то работи само и единствено за себе си“.

„За съжаление, върховенството на закона и разделението на властите се използват като клишета и за политическа употреба, без реално да се спазват като принципи. Ние (българите) имаме дарба да се разделяме, но това е само едната страна на монетата, наречена разделение на властите, другата е взаимодействието между тях. Конституционният съд казва, че не може между властите да има китайски стени“, обясни Иван Гешев.

Той подчерта, че проблемите трябва да се решават, а не да се преекспонират с недемократични цели.

„За да промените страната, в която живеем, трябва да имате собствено мнение, и то не налагано от някой през интернет. С повече информация ще имате по-точна представа за ситуацията“, каза главният прокурор.

В почетната книга на университета той написа: „Заедно ще оставим една по-добра и велика страна на децата си“.

Коментари

Новини Варна