IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Свят
08:30 | 3 декември 2022
Обновен: 09:48 | 23 април 2024

Нидерландия пак ни реже за Шенген, пуска Хърватия и Румъния

Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм, заяви президентът Радев

По материала работи: Слав Велев
Нидерландия пак ни реже за Шенген, пуска Хърватия и Румъния

Следващата седмица Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България, съобщи Нидерландската радиопредавателна корпорация. Тази позиция е била гласуване на заседание на правителството на Марк Рюте в петък.

По думите му решението за блокиране на българското присъединяване не е политическо, а се основава на факти. Външният министър Вопке Хукстра пък добави, че е "твърде рано" за промяна на тази позиция по отношение на България.

Според него Нидерландия може да преразгледа въпроса едва когато стане ясно, че в България има действаща правова държава, способна да се справи с корупцията и организираната престъпност, предаде БТА.

"Приветствам признаването от страна на нидерландското правителство на подготовката на Румъния за присъединяването й към Шенген като ключова стъпка към постигането на тази цел, станала възможна чрез диалог и сътрудничество", написа в Туитър премиерът на Румъния Николае Чука.

Разширяването на Шенгенското пространство с трите държави е включено в дневния ред на срещата на министрите на вътрешните работи и правосъдието от Европейския съюз на 8 декември.

На нея министрите трябва да постигнат единодушно съгласие за приемането на нови държави. Дори една държава да е против, България няма да получи разрешение.

Формално България е изпълнила всички условия, за да бъде приета в пространството за безвизово пътуване и падане на границите в зоната. Освен Нидерландия, Австрия също е против приемането на България, като е възможно противопоставяне и от страна на Швеция.

На 16 ноември Европейската комисия призова Съвета на ЕС да вземе необходимите решения без допълнително забавяне, за да позволи на трите балкански страни да участват пълноценно в Шенгенското пространство.

След това българският парламент също прие декларация, с която призовава страните членки на ЕС да подкрепят присъединяването на България, Румъния и Хърватия към Шенген.

Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм - така президентът Румен Радев реагира на отказа на Нидерландия да даде зелена светлина на България за Шенген.

"Наскоро трима български полицаи загинаха, охранявайки външната граница на Европейския съюз. Днес премиерът на Нидерландия Марк Рюте недопустимо внуши, че тази граница би могла да се премине срещу 50€. Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!", написа държавният глава във Фейсбук страницата си.

По-рано стана ясно, че следващата седмица Нидерландия ще гласува против приемането на България в Шенген, но ще подкрепи членството на Румъния и Хърватия. Според вътрешния министър Вопке Хукстра още е "твърде рано" за приемане на страната ни в Шенген. Според него Нидерландия може да гласува в подкрепа на София едва след като стане ясно, че в България има добре функционираща правраздавателна система, която е в състояние да се бори с корупцията и организираната престъпност.

Коментари

Новини Варна