IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
16:30 | 6 декември 2022
Обновен: 23:52 | 25 март 2024

Започваме подготовката за сечене на евромонети у нас

Новината съобщи първо президентът Румен Радев

По материала работи: Слав Велев
Започваме подготовката за сечене на евромонети у нас

България подписа с Европейската комисия и председателя на Еврогрупата Меморандум за разбирателство за производството на евромонети, съобщиха от БНБ.

Документът очертава практическите стъпки, които ще позволят на България да започне да произвежда монети евро, когато получи одобрение за присъединяване към еврозоната. Те касаят сеченето на определени количества пробни монети с изображенията на общите страни на евромонетите и избора на националните дизайни на българските евромонети.

Новината съобщи първо президентът Румен Радев, който е в Тирана за срещата на върха ЕС - Западни Балкани. По думите му с подписания меморандум страната ни започва подготовката за сечене на евромонети.

"Това е признание за усилията на няколко правителства в тази посока и е особено признание на всички страни от еврогрупата след щателни анализи за усилията на служебното правителство да се справи. Това е признание, че правителството в България успява и пречупи тренда. Признават се усилията за постигане на макростабилност", посочи Радев, предаде БНТ.

Подписването на Меморандума представлява важна стъпка по пътя на присъединяването на страната към еврозоната. Окончателното решение трябва да бъде взето от Съвета на ЕС, посочват от БНБ.

Коментари

Новини Варна