IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
14:30 | 15 декември 2022
Обновен: 13:17 | 28 март 2024

Тази страх не отмина ли? Град у нас се вдигна срещу "отровна" 5G антена

Общината сезира МЗ и РДНСК (ВИДЕО)

По материала работи: Слав Велев
Тази страх не отмина ли? Град у нас се вдигна срещу "отровна" 5G антена

Кадър: Bulgaria ON AIR

Жители на Велинград излязоха на протест срещу поставянето на 5G антена на мобилен оператор. Хората поискаха незабавна намеса на общината и спиране на дейностите, тъй като смятат, че съоръжението е опасно за тяхното здраве.

По план антената трябва да се изгради върху сградата на бившия "диетичен стол" във Велинград, която се руши от години. 

"Много вредни електромагнитни излъчвания имат тези антени с определени честоти, които ще повлияят на нашето здраве, на децата ни, на всички хора в района", убедени са местните, предаде Bulgaria ON AIR.

Според протестиращите монтираните стълби върху съоръжението представляват опасност за техните деца. 

"Тази сграда е от 30 години безстопанствена. Нито един лев не е вкаран за подобряването на инфраструктурата ѝ. Тя е опасна и всеки момент може да се разруши. Нашите деца, създадохме детски площадки, на които играят в топлото хубаво време, също ходят от време на време и в този стол", каза един от родителите.

Въпреки, че сградата е собственост на Министерството на здравеопазването, протестиращите поискаха съдействието на общината. От там също изразиха своите притеснения.

"Сградата е безстопанствена, стълбите не са обезопасени. Виждате тук наблизо има и детски площадки, играят децата и в крайна сметка не се знае дали някое от тях няма да се покатери горе, на високото. Мен лично това ме притеснява", заяви кметът на община Велинград - Костадин Коев.

След протеста, който не допусна работата на фирмата, ангажирана с изграждане на съоръжението, бе сформирана работна група. Същата вече е сезирала Министерството на здравеопазването и РДНСК относно притесненията на хората и състоянието на сградата.

Вижте повече в репортажа:

Коментари

Новини Варна