IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
13:15 | 26 декември 2022
Обновен: 11:24 | 18 април 2024

Външно зове: Не пътувайте към Пирот!

Няма замърсяване на въздуха близо до България, след разлива на амоняк край границата

По материала работи: Слав Велев
Външно зове: Не пътувайте към Пирот!

Българските граждани да избягват посещение на Пирот в следващите няколко дни след инцидента, при който влак с амоняк дерайлира близо до града, призовават от МВнР.

Към момента няма данни за пострадали и хоспитализирани български граждани, освен пет лица, които след като са били прегледани, са били пуснати от болницата в Пирот.

Зам.-министър на транспорта: Дерайлиралият влак с амоняк е с български товар, опериран от сръбските железници

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с дежурен телефон на Генералното ни консулство в Ниш 00381668408062.

Кметът на Пирот Владан Васич обяви извънредно положение в града, поради високата концентрация на амоняк в атмосферата. До нея се стигна след инцидент с влакова композиция в района на тунел Сопот.

Препоръчва се на жителите в района да не напускат домовете си, а училищата днес няма да работят.

Мобилен екип на Изпълнителната агенция по околна среда ще следи на място за качеството на въздуха в района на с. Калотина до граничния пункт със Сърбия, след като днес товарен влак, превозващ амоняк, дерайлира в района град Пирот.

Експертите ще следят показателите чрез мобилна автоматична станция за извършване на замервания на качеството на атмосферния въздух.

Станцията ще бъде поставена днес в близост до граничния пункт и ще остане там в следващите дни,  предаде БНТ.

Към момента сръбските екологични власти не отчитат превишения на нормите за качество на атмосферния въздух до границата с България. От сръбска страна ще информират българските контролни органи, ако бъде отчетена промяна в ситуацията.

Инцидентът се е случил по посока течението на намиращата се наблизо река Нишава, която извира под връх Ком в Берковската планина.

Предвид посоката на течение на реката следва, не би могло да се очаква замърсяване на водите ѝ на българска територия, посочват от агенцията по околна среда.

Коментари

Новини Варна