IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
12:20 | 30 декември 2022
Обновен: 15:47 | 1 май 2024

Oтпускат 2,5 млн. лв. за довършване на естакадата на нос Шабла

Открита е процедура за избор на изпълнител и сключване на договор за възлагане на изпълнението

По материала работи: Слав Велев
Oтпускат 2,5 млн. лв. за довършване на естакадата на нос Шабла

Обществена поръчка за довършване на морската естакада при нос Шабла е обявило държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ). Това става ясно от сайта на Агенцията за обществени поръчки, предаде Про Нюз Добрич.

Открита е процедура за избор на изпълнител и сключване на договор за възлагане изпълнението на обществена поръчка с предмет: „Строително-монтажни работи за довършване на обект: Инженеринг за възстановяване на пристанищно съоръжение при нос Шабла – Морска естакада с островна площадка”. Крайният срок за подаване на оферти е 6 февруари 2023 г. в 23:59 ч.

Пристанищното съоръжение при нос Шабла е от особена важност за делимитация (определяне на граници) на морските пространства между Република България и Република Румъния, се посочва в заданието.

Възстановяването на съоръжението е започнало през 2014 г., след проведена обществена поръчка за инженеринг. За обекта има одобрени инвестиционни проекти, като от Главния архитект на община Шабла е издадено разрешение за строеж, допълнено по реда на чл. 154 от Закона за устройство на територията.

Целта на поръчката е изпълнение на строително-монтажните работи, предвидени в одобрения инвестиционен проект, които са необходими за довършване на оставащата част от пристанищното съоръжение и въвеждането му в експлоатация.

Естакадата ще е дълга около 415 метра и широка 6 метра. Към момента конструкцията е изпълнена до км 0+353. Това включва направени пилоти, монтирани напречни ригели и надлъжни греди. Елементите на парапета са монтирани като временна предпазна мярка. Съгласно проекта остава да бъдат реализирани следните строително-монтажните работи:

·         изграждане на  конструкцията на съоръжението от км. 0.+353 до км. 0.+415;

·         за целия обект – изграждане на настилката, тротоарите, електромонтажните работи,  отбивното съоръжение, моряшки стълби, монтажа на парапетите и почистване на строителната площадка от строителните дейности след завършване на обекта.

Прогнозната стойност без ДДС за довършването на естакадата е 2 500 000 лева, осигурени от ДППИ.

Естакадата при нос Шабла е предадена на спецпрокуратурата, има данни за измама

Прекратяват договора за естакадата на нос Шабла, търсят кой да я довърши

Припомняме, че миналата година бе съобщено, че строежът на морската естакада при нос Шабла е предаден на Специализираната прокуратура. Причината е, че в доклада на Агенция „Държавна финансова инспекция“ относно държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ се констатират данни, че вероятно се касае за индикатори за измама“. През месец март т.г. стана ясно, че договорът за изграждането на естакадата на нос Шабла с „Консорциум Морска естакада Шабла“ ще бъде прекратен и ще бъде обявена нова обществена поръчка за избор на изпълнител, който ще довърши съоръжението.

Коментари

Новини Варна