IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Морски бизнес
16:20 | 18 август 2022
Обновен: 02:40 | 23 април 2024

Откриха обновения фар в Шабла

Той е най-старият у нас и се намира в най-източната точка на страната ни

По материала работи: Ставри Таргов
Откриха обновения фар в Шабла

Морските фарове имат свой международен ден - днешният. По българското Черноморие има 10 действащи фара, а най-известният от тях е този в Шабла, защото е най-старият у нас и се намира на най-източната точка на страната ни.

След повече от 40 години, през които там са правени само козметични ремонти, през миналата година започна сериозно обновяване на фара и днес той бе официално открит, съобщава БНТ.

Всички фарове се стопанисват от Военноморските сили. Вече приключи и военният ритуал по откриването на обновения Шабленски фар. Имаше и церемония по приемане и сдаване на длъжността командир на хидрографската служба.

Основен ремонт на фара не е правен от началото на 80-те години на миналия век, когато при огромно вълнение се откъсва част от брега и поврежда съоръжението.

Сега вече са подсилени основите на кулата. Използвана е и специална мазилка, която не пропуска вода и влага. Сменени са и дограмите на прозорците, които вече ще могат да се отварят, за да се проветряват вътрешните помещения на кулата и да не се образуват плесен и мухъл.

Коментари

Новини Варна