IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
12:00 | 4 януари 2023
Обновен: 08:54 | 20 април 2024

Пръснсхме над 1 млрд. преди Коледа, а останаха ли за януарските сметки?

Най-много оставихме в хранителните магазини или в ресторантите

По материала работи: Слав Велев
Пръснсхме над 1 млрд. преди Коледа, а останаха ли за януарските сметки?

Кадър: Bulgaria ON AIR

Над 1 милиард лева са транзакциите, отчетени в седмицата преди Коледа. Данните на оператора за безкасови плащания показват, че от 19 до 25 декември за покупки са похарчени почти половин милиард лева. Това е с над 27% повече в сравнение със същата седмица на 2021 година. От банкомати са изтеглени 538 милиона лева, което е с 18% повече спрямо същия период на 2021 г.

Пресиян е прекарал празниците в семейна обстановка, без да прави излишни разходи, но въпреки това е похарчил повече отколкото миналата година. 

"100% съм похарчил повече. Просто инфлацията се вижда с всяко едно ходене до магазина", коментира Пресиян, предаде Bulgaria ON AIR

Традиционно покрай празничната еуфория на Коледа и Нова година пазаруването достига своя пик, най-много харчим за трапезата - в хранителните магазини или в ресторанти. Не са малко обаче и парите, дадени за пътувания и почивки.

"Виждаме, че бяха пълни заведенията по Нова година, къщи за гости, Велинград не чух да е празен, т.е. хората явно имат спестявания", заяви Деян Василев от Асоциацията на кредитните посредници в България. 

След празничния декември обаче идва януари, който е тежък, особено за хората с по-ниски доходи.

"В началото на годината следва едно отрезвяване, затягане на коланите. Препоръчвам на хората много добре да балансират бюджета. Ненужните разходи да ги намалят", посъветва Деян Василев.

Милена е успяла да планира добре своите разходи преди празниците и сега няма притеснения за сметките през януари.

"Аз се организирах по-рано още, от ноември, така че успях да планувам това с харчовете и поулесних януари. Ние успяваме по-скромно да се справим с нещата", каза Милена.

Въпреки това 6-годишният Алекс не е останал без подарък, получил е мечтания конструктор, книжки, настолни игри.

Икономистите съветват да търсим баланса между доходи и разходи, защото и тази година ще бъде трудна за бюджета ни. 

Коментари

Новини Варна