IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
16:00 | 16 януари 2023
Обновен: 22:42 | 18 април 2024

Лорер от Варна: ПП ще участват в лидерската среща за кабинет

От партията искат Община Варна да прехвърли акциите си в Пловдивския панаир на Министерство на икономиката

По материала работи: Слав Велев
Лорер от Варна: ПП ще участват в лидерската среща за кабинет

Даниел Лорер/Снимка: АРХИВ

„Продължаваме промяната” ще участват в лидерската среща за обсъждане на идеите на БСП за съставяне на правителство. Това обяви във Варна депутатът от ПП и бивш министър на иновациите и растежа Даниел Лорер. Той изрази учудване за избора на президентството да връчи третия мандат на социалистите.

 

По част от темите „Продължаваме промяната” и БСП имат сериозно разбирателство. Има обаче и сериозни различия. Те са по стратегически избори за страната като темата за Украйна и Изборния кодекс, посочи Лорер, цитиран от "Дарик".

БСП ще имат значителни трудности за реализиране на мандата. Ще им е трудно да намерят съгласие с ГЕРБ и ДПС по много от основните точки, смята народният представител.

Даниел Лорер е на мнение, че очертаващите се нови парламентарни избори ще са добра тренировка за предстоящите наесен местни избори. И за двата вота ПП се надяват да постигнат съгласие с Демократична България и други формации за съвместна работа и „общ фронт”.

Акциите на Община Варна в Пловдивския панаир да бъдат прехвърлени на Министерство на икономиката. Тази стъпка от „Продължаваме промяната“ отчитат като най – правилна по отношение съдбата на общинския дял в дружеството на Георги Гергов. Това заявиха във Варна представители на политическата партия, предаде Moreto.net.

Решението, с което кметът се задължава от местния парламент да прехвърли акциите, е от 2017 година. То обаче така и не е изпълнено до момента. В същото време не е и отменено.

„При тази ситуация е трябвало председателят на Общински съвет да сезира Административен съд и да го помоли да коригира бездействието на кмета и да го задължи да прехвърли акциите. Председателят обаче не прави това. Бездействието продължава с години, докато през 2021 година Гергов уведомява кмета, че поради епидемията от ковид ситуацията с Международен панаир Пловдив е много зле и му предлага да апортира акциите в „Пълдинтур инвест“. Така се стига до днешната ситуация.“, обясни Емил Ефендулов от ПП.

Запитани дали не е по – добре Варна все пак да получи над 16 млн. лева от продажбата на акциите, отколкото да ги предостави на Министерстово, от партията отговориха, че акциите са предоставени безвъзмездно на Общината през 2016 година и не би следвало да се търсят пари за един подарък. Освен това поръчаната независима експертна оценка от местната управа е определила номинална стойност на акциите. Така оценката им става 16.3 млн. лева. Не са взети под внимание активите и капитала на дружеството. Това означава, че действителната пазарна стойност на акциите може съществено да се отличава. Ако Община Варна апортира акциите си в дружеството „Пълдинтур инвест“ би могла да получи дивиденти около 87 хил. лева на този етап, смятат от ПП.

Коментари

анонимен ( преди 1 година )
ВАРНА НЕ Е ДОБРЕ ОРГАНИЗИРАН ГРАД
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
анонимен ( преди 1 година )
обръщача на 118 е до газостанцията градски транспорт трябва да бъде глобена автобусите обръщат където им скимне на шофьорите
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна