IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
09:15 | 16 януари 2023
Обновен: 00:16 | 24 април 2024

Червени ръце пипат президентската папка. Готова ли е за властта БСП?

Отиваме на избори, категорични са анализатори, социолози и политици

По материала работи: Слав Велев
Червени ръце пипат президентската папка. Готова ли е за властта БСП?

За четвърти път в рамките на близо двегодишната политическа криза президентът Румен Радев избра БСП за връчването на третия мандат, а политолозите са категорични, че правителство в рамките на 48-ото НС няма да има.

Връчването на третия мандат на БСП е предизвестен финал на 48-ото Народно събрание и България отново отива на избори, коментираха пред “Труд News” политолози и депутати по повод на решението на президента Румен Радев да избере отново парламентарната група на БСП за конституционната процедура по съставяне на правителство. Президентът Румен Радев не иска да има правителство, иска да има избори, връчвайки третия мандат на БСП, заяви пред “Труд News” социалният антрополог Харалан Александров. От “Дондуков” 2 съобщиха в последния възможен момент в неделя за поканата на Радев от БСП да получат третия мандат в понеделник, когато по конституция изтича срокът за процедурата по връчването му.

“С връчването на третия мандат на БСП драстично намаляват шансовете за съставянето на правителство. Реално Румен Радев иска да управлява еднолично страната още 5 месеца “, отбеляза и политологът доц. д-р Стойчо Стойчев.

“Даването на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП означава предсрочни парламентарни избори в края на март или началото на април. Политическата криза в България продължава с пълна сила и ни чакат нови месеци безвремие, управление на служебно правителство и липса на парламент”, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС Анна Александрова. “Единственият доволен от всичко това може да е президентът Румен Радев. Тези, които той създаде и сега определя като шарлатани и хората, които се обединиха под юмрука му, гарантираха едноличната му власт и след края на 48-ото Народно събрание”, категорична бе Александрова.

По-рано през деня колегата є от ПГ на ГЕРБ-СДС Делян Добрев отново повтори тезата на партията си, че е невъзможно съставяне на правителство с мандат на БСП. “Ако президентът Радев го даде на БСП, ще ни обрече на избори”, посочи Делян Добрев и допълни, че с мандат при левицата “шансът за съставяне на правителство “е нула”. Надежда Йорданова от ДБ също каза, че “няма особено големи шансове БСП да състави редовно правителство с третия мандат”.

От ПП вече обявиха, че вариант за кабинет с третия мандат има само, ако той отиде при ДБ. А от “Възраждане” са категорични, че трябва да се отиде на избори.

Единствено от партията на Стефан Янев “Български възход” днес веднага декларираха, че са готови да преговарят с БСП: “Ако бъдем поканени на разговори, ще участваме конструктивно и ще подкрепим усилията за постигане на съгласие”, се казва в позиция на формацията. И още: “Позицията ни за необходимост от коалиционно споразумение, с ясно разписани отговорности и механизми за вземане на решения, остава непроменена”.

От началото на политическата криза у нас през 2020 година това ще бъде четвъртият път, когато БСП ще получи мандат за съставяне на правителство, като предишните три пъти от “Позитано” 20 връщаха неизпълнен мандата за кабинет.

По Конституция докато при първите две политически сили мандатът се получава от кандидат за министър-председател, то при третия мандат той се възлага на парламентарна група, която от своя страна да посочи кандидат за министър-председател. Пак в основния закон на страната ни няма срокове по реализирането на третия мандат, но конституционалисти нееднократно коментираха, че след като при първия проучвателен мандат, който е персонален и се получава от кандидат за премиер, но има срок от седем дни, то при третия опит за съставяне на кабинет следва да се спазват т. нар. “разумни срокове” в правото.

Самата председателка на БСП Корнелия Нинова още в последните дни на 2022 година обяви, че президентът Румен Радев този път е забавил много процедурите по първия и втория мандат. “Това е загубено политическо време”, каза тогава Корнелия Нинова, която често критикува президента. Любопитната подробност, която днес бе припомнена в коментари от социалните мрежи, е че в понеделник председателката на БСП има и рожден ден

Коментари

жукжук ( преди 1 година )
Ч.Р.Д госпожо Нинова,Бъдете здрава и дръжте непоколебимо линията на БСП,на пук на всички които са Ваши недоброжелатели.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна