IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
16:30 | 20 януари 2023
Обновен: 20:45 | 27 март 2024

Пребиха жестоко секретаря на културния ни клуб в Охрид

Реакциите: Прибираме го със самолет и се жалваме от макетата в ЕС

По материала работи: Слав Велев
Пребиха жестоко секретаря на културния ни клуб в Охрид

Християн Пендиков/Снимка: Фейсбук

За нападение над секретаря на културния клуб "Цар Борис Трети" в Охрид Християн Пендиков съобщи във Фейсбук профила си евродепутатът Андрей Ковачев. По думите му момчето е в болница, полицията е информирана, европейските институции също ще бъдат уведомени.

Ковачев уточнява, че нападателите са били трима и са идентифицирани. Евродепутатът е разговарял по телефона с министъра на външните работи Буяр Османи във връзка със случая.

Декларация по темата в парламента направиха от партия "Възраждане", които също остро осъдиха случая.

"Случаят от снощи е поредното доказателство, че Македония е такава, каквато е в момента, няма място в Европейския съюз. Настояваме за пореден път въпросът за правата на македонските българи да бъде повдигнат и на предстоящия съвет по външни работи, и пред Жозеп Борел лично в Брюксел на 23 януари тази година", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

София призова Скопие да спре престъпленията срещу българите, посланикът на РСМ отива в МВнР

Външното ни министерство съобщи, че ще бъде извикан посланикът на Република Северна Македония в България и ще ѝ бъде връчена протестна нота във връзка с тежко криминално деяние, извършено срещу гражданин на Република Северна Македония с българско самосъзнание и секретар на организацията "Цар Борис III" в Охрид.

Правителственият самолет „Фалкон“ с екип от ВМА на борда ще транспортира до България нападнатия в Охрид Християн Пендиков.

По разпореждане на министър-председателя Гълъб Донев е организирано транспортирането до България на гражданина на Република Северна Македония с българско самосъзнание и секретар на организацията „Цар Борис III“ Християн Пендиков, който снощи беше нападнат и пребит в гр. Охрид.

Правителственият самолет „Фалкон“ с екип от Военномедицинската академия на борда – двама лекари и реанимационна сестра, отпътува за Република Северна Македония. Пострадалият Християн ще бъде настанен във ВМА, където ще получи необходимото лечение.

Готовността на властите да евакуират по въздух пострадалия българин беше изразена от президента Румен Радев.

Малко по-късно премиерът Гълъб Донев проведе телефонен разговор със северномакедонския си колега Димитър Ковачевски, по време на който обсъдиха транспортирането на Пендиков.

България има готовност да организира въздушната евакуация на Християн Пендиков и да осигури неговото лечение. Това се посочва в съобщение на президентската администрация.

Държавният глава Румен Радев остро осъжда системните нарушения на правата на българите в Република Северна Македония и насаждането на омраза към тях, резултат на която е нападението срещу българина Християн Пендиков в Охрид.

Българският държавен глава счита, че заявените амбиции за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз и поетите ангажименти за реформи и утвърждаване на демократичните норми в страната, се разминават с реалността, в която живеят македонските българи в югозападната ни съседка.

Президентът Румен Радев отново ще постави на вниманието на държавните и правителствени ръководители в Европейския съюз, както и на европейските институции и Съвета на Европа, въпроса за спазването на правата на българите в Република Северна Македония, допълват от президентството.

Системното нарушаване на техните права беше в основата на позицията на България, европейската интеграция на Република Северна Македония да се гради на истински напредък в изкореняването на езика на омразата към България и българите и на спазването на правата на македонските българи.

Коментари

Новини Варна