IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
13:15 | 21 ноември 2022
Обновен: 02:39 | 1 май 2024

Макетата не ни искат и това е! Пак нападнаха културния клуб в Охрид

За тях той е „провокация срещу македонската идентичност“

По материала работи: Слав Велев
Макетата не ни искат и това е! Пак нападнаха културния клуб в Охрид

Снимка: БГНЕС

Поредно нападение е извършено нападение срещу българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид. Инцидентът се е случил тази нощ около 2:00 ч. Кадри от вътрешността на клуба показват множество стъкла по пода, предаде БГНЕС.

Това не е първото посегателство срещу български клубове в РСМ. На 12 октомври тази година бе потрошен надписът, който се намира над входната врата в сградата. А само няколко дни след официалното откриване на клуб "Иван Михайлов" в Битоля, входната врата беше опожарена, като нарушителят Ламбе Аламбаковски получи условна присъда. За инцидента властите в РСМ обвиниха България - за случващото се около сдруженията, които са създадени и регистрирани от местни македонски граждани.

Клуб "Цар Борис III" в Охрид беше открит на 7 октомври сред скандирания от обидни думи срещу България – татари, фашисти, цигани, като срещу сградата бяха хвърляни камъни и яйца. Сред протестиращите имаше и такива, които развяваха югославския флаг. Македонските политици, както от управляващата коалиция, така и от опозицията, не осъдиха протеста, а определиха откриването на клуба като „провокация срещу македонската идентичност“.

На 17 октомври депутатите от парламента на РС Македония одобриха да се внесе по съкратена процедура предложеният от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ проектозакон за изменение и допълнение на Закона за сдруженията и фондациите, а предложението бе прието с пълно единодушие от всички присъстващи 84 депутати без нито един "против" или "въздържал се".

Коментари

Новини Варна