IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
14:30 | 24 януари 2023
Обновен: 18:10 | 17 юли 2024

ЦИК: 2 април е първата възможна дата за вота (ВИДЕО)

Президентът проведе работна среща с представители на избирателната комисия

По материала работи: Слав Велев
ЦИК: 2 април е първата възможна дата за вота (ВИДЕО)

Кадър: БНТ

Президентът Румен Радев провежда работна среща на "Дондуков" 2 с представители на ръководството на Централната избирателна комисия във връзка с готовността за произвеждане на предсрочни парламентарни избори.

"Ние отново сме в режим предсрочен избори. Демокрацията е немислима без свободни и честни избори. Свикнахте този изборен закон да се променя преди всеки избори. Съгласно последните промени хората могат да избират да гласуват с машина или хартия. Опираме тук до организационно-техническата подготовка. Каква е готовността на ЦИК", попита президентът Румен Радев, предаде БНТ.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова потвърди готовността на ЦИК за избори на 2 април като първа възможна дата. Посочи, че предходната неделя - 26 март не е подходяща дата заради проблема с доставката на хартия и заради преминаването от зимно към лятно часово време, което тази година ще стане на 25 срещу 26 март.

"ЦИК започна подготовка за избори незабавно след като бяха обнародвани промените в Изборния кодекс. Започнахме със среща с печатницата на БНБ за защитена хартия за бюлетини с машинно гласуване. По информация на печатницата на БНБ хартията е заявена. Най-ранната доставка ще е между 27 февруари/ 5 март. Необходими са дни за разролване на тази хартия.

От БНБ се посочи срок от 50 дни за 30 000 ролки. Възможно е не 30 000, а по-малко ролки хартия да са достатъчно. Посочихме това количество като стъпихме на изборите от 2 октомври, а и тази година има редовни местни избори. От информацията на печатницата и сроковете, които те поставят - дата 26 март за изборите е с голям риск да не може да се достави хартия. За 2 април хартията ще бъде доставена.

Вчера проведохме експеримент със защитена хартия за гласуване. В ЦИК гласувахме цял ден на три машини като използвахме 3 вида хартия и експериментът беше успешен. Машините работеха с хартията от БНБ.

Днес искаме разчет от печатницата на БНБ за различните количества, тъй като доставката на машините не е в един ден. Първо заминават тези за чужбина. Печатницата каза, че на части ще предоставя хартия.

На 25 срещу 26 март сменят и часовото време, което крие още един риск - часовото време не се сменя автоматично. То се настройва в централен склад. Казваме, че се крие риск - машините на 25 март трябва да са в секциите и ще е неприятно изборният ден да не може да стартира в точния час с машини", заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

"Аз имам притеснение за видеонаблюдението и видеозаснемането. Техническата отговорност е на Министерски съвет, ще възникнат затруднения", посочи Димитър Димитров от ЦИК.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов заяви, че всяка седмица напред във времето би помогнала за осигуряването на допълнителни количества хартия. Според него най-сериозното предизвикателство пред ЦИК е създаването на звено за машинно гласуване. Томов изрази опасения, че няма да има възможност това звено да бъде създадено така, че да подпомогне процеса по машинното гласуване.

"Трябва да вземем предвид и дизайна на бюлетината за машинното гласуване. Тя трябва да съответства на хартиената бюлетина. Трябва да осигурим хартия. 30 сантиметра няма да бъдат достатъчни да една бюлетина и трябва да осигурим повече хартия. Вяска седмица повече би ни помогнала да решем тази задача", посочи той.

Дали промените в Изборния кодекс са добри или лоши, те трябва да се спазят, изтъкна президентът Румен Радев.

"Това е важно, за да се вземе решение кога точно да бъдат проведени изборите. Далеч съм от мисълта да коментираме промените в закона - дали са добри или лоши, той трябва да се спазва. Разбрах, че ви е трудно да изпълните буквата на закона. Знам, че ще се водите от духа на закона.

За кампанията, указанията и обучението на членовете на секционни комисии - най-вече за отчитането на двата вида гласуване - там трябва да се фокусират усилията.

Един разпалил се скандал в Народното събрание - за достъпа до изходния код, ще ви помоля да напомните на партиите да си получат кода, за да не служи този код за разменна монета между партиите.

Трябва да се избегнат всички тези грешки в работата на секционните комисии - надписвания, дописвания по протоколите - да сведем това до минимум", посочи държавният глава.

Коментари

Новини Варна