IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
09:30 | 27 януари 2023
Обновен: 04:13 | 28 април 2024

Добрич чества 145 г. от освобождението си от турците

Организирани са поредица от събития

По материала работи: Слав Велев
Добрич чества 145 г. от освобождението си от турците

Поклонение в Добрич/Снимка: Дарик Добрич/АРХИВ

Добрич днес отбелязва 145-годишнината от освобождението си от османско робство. Организирани са поредица от събития, с които жителите на добруджанския град ще почетат воините, загубили живота си за свободата му.

Регионалният исторически музей е подредил фотоизложба "И сложиха главите си за Отечеството" в сградата на областната администрация.

На 27 януари 1878 г. освободителните войски влизат като победители в тогавашния Хаджиоглу Пазарджик. Това е петото и окончателно освобождение на града от османско робство в рамките на 100 години, предаде БНР.

Програмата ще започне от 10.00 часа с благодарствен молебен в храм "Свети Георги". Регионалният исторически музей организира ден на отворените врати в мемориалния комплекс "Военно гробище – музей".

Младежкият център ще се включи в честванията с отборна игра „Цената на свободата“ с участието на ученици от Средното училище "Любен Каравелов" и мотивационна среща на същата тема с възпитаници на СУ "Св.св. Кирил и Методий".

През целия ден ще се поднасят цветя на паметниците, свързани с освобождението на града.

Коментари

Новини Варна