IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
15:00 | 27 януари 2023
Обновен: 12:56 | 27 март 2024

Местят 7 или 8 мандата. Кои МИР ще пораснат? ЦИК още го обмисля

Имаме един т.нар. скрит Национален изборен район

По материала работи: Слав Велев
Местят 7 или 8 мандата. Кои МИР ще пораснат? ЦИК още го обмисля

7 или 8 мандата ще променят своята локация след отчитането на данните от последното преброяване и преизчисляването на броя на депутатите, които влизат в парламента от отделните избирателни райони в страната. Това обясни пред БНР доц. д-р Светослав Живков, който е историк, политолог и експерт по изборни системи.

„Разпределението на мандатите между партиите става на равнището на цялата страна. Имаме един т.нар. скрит Национален изборен район. Различните многомандатни избирателни райони нямат роля за разпределянето на местата между партиите. На теория биха имали, ако се появи успешен независим кандидат. Но нямаме такъв случай в новата конституционна история“.

ЦИК е длъжна до 55 дни преди провеждането на изборите да разпредели тези места по многомандатни райони, обясни политологът.  До края на следващата седмица ще видим разпределението, добави той.

Прехвърлянето на някои мандати от едни райони в други има значение за отделните кандидати, посочи Живков. „Варненска област, град Пловдив и град София ще бъдат бонифицирани. Въпросът е чисто технически. Вероятно с по два мандата в трите софийски многомандатни района. Очаквам там партиите да пуснат малко по-дълги листи.  Районите, които губят мандати, са в Северна България.Това отразява и демографската динамика между двете преброявания, обясни Живков.

Очакванията са отново  да има фрагментиран парламент, прогнозира политологът. Според него шансът е  сродните партии или тези с близки концепции да се договорят за някаква коалиция. "Друга алтернатива е правителство от формации, обединени от малко неща, но то ще е кратко. Има и вариант, при който формациите отново не успяват да излъчат правителство", коментира Живков. Според него  не бива да се преминават определени граници по време на предизборната кампания, за да останат вратички за следизборно коалиране.

Смяната на държавното устройство трябва да се осъществи чрез Велико народно събрание. Самата конституция не позволява провеждането на подобен референдум, обясни още Живков.

Коментари

Новини Варна